1 svar
75 visningar
Ha en fin dag 620
Postad: 29 jul 23:39 Redigerad: 29 jul 23:53

Schrödingers katt

hej!

Jag stötte på en youtube video som pratade om Schrödingers katt och det är mycket jag inte förstår som jag vill förstå.

till en början så pratade de om att partiklar finns i många olika  positioner på en och samma gång och att det inte är förens någon Observerar ett objekt som allt samlas i en position. Varför spelar det någon roll om vi observerar objektet eller inte?  

Hondel 639
Postad: 30 jul 04:47

Sa de verkligen positioner? Eftersom det handlar om Schrödinger katt misstänker jag att de sa att partikeln befinner sig i en superposition av olika tillstånd? 

Inom kvantmekaniken har man en probabilistisk beskrivning av en partikel eller systems tillstånd. Om du exempelvis har en ganska stor mängd av ett ämne med en viss halveringstid betyder det att när ämnets halveringstid har gått kommer hälften av ämnet sönderfallit, men du vet inte exakt vilka av partiklarna som gör det. Så innan du observerat befinner sig varje partikel med en viss sannolikhet i tillståndet ”sönderfallen” och med en viss sannolikhet i tillståndet ”inte sönderfallen” (och denna sannolikhet är 50/50 när halveringstiden gått). Att en partikel eller system befinner sig i flera tillstånd samtidigt kallas superposition.

I exemplet med Schrödinger katt har man en partikel av ett ämne som kan sönderfalla, och det ända man vet är att när det gått en viss tid kommer det vara en viss sannolikhet att den sönderfallit. Partikeln är då i en superposition av två tillstånd: sönderfallen och inte sönderfallen, och det är inte förrän vi observerar partikeln som vi vet vilket tillstånd den faktiskt befinner sig i. 

Schrödingers katt handlar väl i princip om att Schrödinger tyckte att det var en ganska konstig idé att något kan befinna sig i två tillstånd samtidigt och med detta tankeexperiment så förs det också över från micro-nivå (små partiklar) till makro-nivå (katten) eftersom katten dör om partikeln sönderfaller, och eftersom partikeln befinner sig i superposition (sönderfallen/inte sönderfallen) gör även katten det (död/levande). 

Svara Avbryt
Close