4 svar
543 visningar
mikfem är nöjd med hjälpen
mikfem 289 – Fd. Medlem
Postad: 22 aug 2019 17:59

Separering av två ämnen

Gjorde idag en labb där vi fick separera en blandning av 2 olika andra ämnen. Ämnena var socker och kol. Under labben när vi hade separerat kolet från sockret med hjälp av en tratt så värmde vi sedan bägaren med den filtrerade sockerlösningen så att vattnet avdunstade. Sedan efter ett tag brände vi sockret vilket ledde till en konstig lukt. Min fråga är hur sockret kunde brännas. Vattnets kokpunkt är vid 100 grader och det är där vattnet börjar förändra aggregationstillstånd medans sockret är lite högre. varför kunde inte sockret också ändra aggregationstillstånd till gas som vattnet? vad har socker för egenskaper som gör att det inte kan finnas socker i (s) (flytande) och i (g) - form.

pepparkvarn 1871 – Fd. Medlem
Postad: 22 aug 2019 18:07

Socker (om det är vanligt socker) har en oklar smältpunkt. Troligtvis karamelliserade ni sockret, vilket är en kemiskt oklar process. MinutePhysics har ett intressant videoklipp om karamellisering som du kan hitta här

mikfem 289 – Fd. Medlem
Postad: 22 aug 2019 18:23

jo men om socker inte har någon direkt smältpunkt varför avdunstades inte sockret tillsammans med vattnet i sockerlösningen?

Teraeagle Online 20229 – Moderator
Postad: 22 aug 2019 19:20

Socker är inte termiskt stabilt, dvs det börjar reagera  med sig självt eller med syre och bryts ner. Vid försiktig nedbrytning sker en karamellisering som ger en kolasmak. Vid kraftig upphettning och mer omfattande nedbrytning bryts det ner längre och ”bränns vid”. Extremfallet är att upphettningen blir så omfattande att man får kvar koldioxid och vatten (vid kontakt med syre) eller kol och vatten (vid utebliven kontakt med syre).

Det finns många ämnen som inte kan förångas utan bryts sönder vid upphettning. Oftast är det relativt komplexa organiska molekyler som socker, proteiner, fetter m.m.

Smaragdalena Online 78386 – Lärare
Postad: 22 aug 2019 19:30

Socker har inte någon bestämd smältpunkt därför att sockermolekylerna reagerar med varandra innan det har blivit så varmt att sockret smälter helt och hållet.

Om man bakar bullar och har pärlsocker på dem, så kan man ofta se att de pärlsockerkorn som har hamnat på plåten är annorlunda när de kommer ut - droppformade och med en färg någonstans mellan genomskinlig och brun. Och goda!

Svara Avbryt
Close