1 svar
27 visningar
Maddefoppa 1099
Postad: 6 jan 15:31

Siliicon

Hej! Jag har börjat läsa lite inledande biokemi. Där de bland annat gjorde en jämförelse och förklaring till VARFÖR kol använder istället för silicon i levande system.

1. Starkare kovalenta bindingar (C-c) än silicon och silicon.

2. bättre bränsle molekyl då den både kan vara som CO2 och lösligt i blodet

 

Men sedan när jag tänkte lite längre började jag fundera 28% av jordens atmosvär innehåller silicon, varför och vad behövs detta till? Kunde inte hitta någonting relevant när jag sökte på google.

Teraeagle 20053 – Moderator
Postad: 6 jan 15:43 Redigerad: 6 jan 15:51

"Silicon" heter kisel på svenska. På svenska är silicon en helt annan sak än i engelskan.

Den viktigaste orsaken till att kol används är troligen att kol kan bilda fyra kovalenta bindningar och därmed skapa stora komplexa molekyler. Det finns fler kemiska föreningar som innehåller kol än det finns föreningar som inte innehåller kol, vilket är ganska anmärkningsvärt.

Kisel har en liknande förmåga, men komplexa kiselföreningar tenderar att vara i fast form med sämre löslighet i vatten. Detta hänger ihop med din punkt 2, dvs kolföreningar är lättare att transportera. Motsvarigheten till CO2 för kisel vore SiO2, men det är ett stenaktigt fast material och inte en gas. 

Den tredje viktiga förklaringen är att kol är ett lätt och därmed väldigt vanligt grundämne. Om kol vore ett mycket ovanligare ämne än kisel hade man kunnat fråga sig varför livet inte är kiselbaserat. I allmänhet består våra kroppar nästan uteslutande av kol, väte, syre och kväve. Dessa är också några av de vanligaste ämnena i universum, så det är egentligen inget konstigt med det. 

Med det sagt så har vi ju bara ett exempel på liv, vi vet inte hur livet på någon annan planet ser ut eftersom vi inte har upptäckt liv utanför jorden. På en annan planet som av någon anledning inte innehåller lika mycket kol som jorden skulle man kanske kunna ha någon form av kiselbaserat liv i alla fall.


Tillägg: 6 jan 2024 15:44

Dessutom stämmer det inte att jordens atmosfär innehåller 28% kisel. Varifrån har du fått den informationen?

Svara Avbryt
Close