4 svar
80 visningar
Graciella 166
Postad: 5 jun 21:46

Ska man förbereda sig inför gymnasiematten?

Jag ska sluta 9an nästa vecka och har A i matte. Tycker det är otroligt kul och jobbar på det varje dag. Just nu håller jag på och repeterar typ allt från grundskolans matte så jag är säker på det (vilket jag är nu) och har även börjat kika lite på matte 1c Jag ska gå natur. Har även kikat lite på matte 2c vilket jag inte borde och har även kikat på matte 3c och 4 och när jag tittar får jag ångest för det ser så komplicerat ut. Men jag vet att jag kommer lära mig men ändå börjar jag tvivla på mig själv över något som jag inte ens har lärt mig än. Är matte 3c, 4 och 5 svårt? 

RandomUsername 365
Postad: 5 jun 21:53

Enligt mig är det kurser som ser svår ut men när man väl börjat blir det lätt. Personligen tyckte jag inte dem var så svåra då jag hade ett stort intresse för matte vilket hjälpte mycket.

Graciella 166
Postad: 5 jun 21:58

Ok bra då vet jag :)

JohanF 2566
Postad: 5 jun 22:19

Jag känner såväl igen den där känslan, att (i onödan) börja tvivla på sig själv, har känt det så många gånger själv. Jättebra om man känner att det är roligt att läsa på förhand, gör det då. Men om det roliga övergår i ångest för att man har för höga ambitioner att greppa precis allting själv utan lärare att fråga så kan det istället bli en belastning.

Mitt råd är att ta det som det kommer och satsa på kurserna då de väl kör, men inte ödsla så mycket onödig energi på dem före dess. Din energin kommer du ändå att behöva, och kunna få utlopp för, och få utdelning för, eftersom du verkar vara av den ambitiösa typen. 

Med din inställning kommer det att gå galant. Det gäller bara att tygla den.

oggih 913 – F.d. Moderator
Postad: 5 jun 22:26 Redigerad: 5 jun 22:38

Matematik har en alldeles särskild tendens att se supersvårt och komplicerat ut första gången man stöter på ett visst område. Massa konstiga ord som man inte har någon aning om vad de betyder: komplexa tal, derivator, integraler, trigonometriska funktioner, induktionsbevis, och dessutom massa mystiska symboler:

   sin2(x)+cos2(x)=1,\sin^2(x)+\cos^2(x)=1,  f(x)dx,\int f(x)\,\mathrm{d}x,  f''(x),f''(x),  nk=n!(n-k)!k!.{n\choose k}=\frac{n!}{(n-k)!k!}\,.

Det är inte konstigt om man blir lite skrämd (men kanske lite nyfiken också?) när man ser de sakerna för första gången. Så känner jag också varje gång jag ska börja lära mig något nytt, och då har jag ändå pluggat matte på universitetet i över fem år!

Och ja, det är svårt att lära sig ny matematik, men nästan aldrig så svårt som man tror från början - särskilt inte om man är beredd att jobba hårt och har en lärare, klasskompisar, tonvis med youtubeklipp och annat internetinnehåll samt läxhjälpsfora som Pluggakuten till sig hjälp. Om tre år när du tar studenten är jag övertygad om att allt det som ser främmande och komplicerat ut nu kommer kännas fullt överkomligt.

Exakt hur svårt gymnasiematten kommer bli just för dig är omöjligt att veta, men du har väldigt mycket som talar till din fördel:

  • Du tycker matte är kul. Det är ett väldigt bra tecken, för om man tycker något är kul så kommer det bli lättare att investera tid i det!
  • Du har redan tittat lite på vad som ligger framför dig, och så smått börjat bekanta dig med de nya begreppen. Att på det sättet ligga lite före hela tiden är väldigt värdefullt, för då blir det lättare att hänga med i genomgångar och diskussioner i skolan sen. Så fortsätt gärna försöka ligga lite före, och ha lite allmän överblick över vad som kommer i senare kurser - men så klart helt utan krav på att du måste förstå allt.
  • Du har uppenbarligen lyckats väldigt bra med högstadiematten (grattis till det bra betyget! ^_^), och håller kunskaperna vid liv genom att att repetera. Fortsätt gärna med detta över sommaren. Även om du så klart ska unna dig lite sommarlov för att ladda batterierna så kan det vara bra att göra någon liten mattegrej varje vecka (t.ex. lösa någon liten uppgift eller titta på en youtbubegenomgång). Tar man en flera veckor lång total paus från matten kommer det bli en viss startsträcka innan man kommer in i det igen när man väl börjar igen.

Så jag tycker inte du ska oroa dig för mycket, utan i stället se fram emot all spännande matematik som ligger framför dig när gymnasiet drar igång! 

Svara Avbryt
Close