3 svar
13 visningar
Jejo är nöjd med hjälpen!
Jejo 11
Postad: 18 okt 2020

Ska man skriva med alla ämnen som ingår i en blandning i en reaktionsformel?

Hej! 

Jag läser Kemi 1 nu och håller på med en uppgift där man ska leta upp en valfri syra och valfri bas och bl a svara på vad som händer om man häller syran respektive basen i ett glas vatten, vad som händer om de blandas osv. 

Något jag fastnat lite på, som jag inte lyckats få grepp om ännu (på en generell nivå), är:

Säg att jag som bas väljer till exempel fönsterputs, som i detta fall innehåller: Vatten, 2-butoxyethanol, Etanol, 2-propanol och ammoniaklösning. 

Behöver man då skriva med var och en av dessa i reaktionsformeln? Väljer man ibland att endast skriva med hur ett av dessa ämnen reagerar när de blandas med vatten eller dylikt? Eller behöver man ta i beaktande hur dessa olika föreningar i fönsterputsen kanske redan har reagerat med varandra, och därmed bildat nya föreningar? 

Hittar inte riktigt svaret på mina frågor när jag letat runt, så hoppas någon här har ett svar (eller tips på vart man kan läsa på om detta). Vill lära mig och inte alltid bara ta den "enkla" vägen för att jag inte vet bättre. Om inlägget är olämpligt pga att det är en ren fråga och inte presenteras någon lösning får ni gärna ta bort detta. 

Tack på förhand!

Ta reda på för vart och ett av ämnena om det är en syra, en bas eller ingetdera. (Jag skulle börja leta i Wikipedia, och funkar de inte med svenska så kolla engelska - men se upp med att stavningen kan vara annorlunda.)

När du vet hur många (och vilka) ämnen som är syror respektive baser så skriv ett nytt inlägg i den här tråden.

Jejo 11
Postad: 18 okt 2020

Enligt den information jag hittade är:

2-butoxyethanol och 2-propanol extremt svaga syror

Etanol neutralt

Vatten neutralt till svagt basiskt (kan dock fungera som både syra och bas)

Ammoniaklösning basiskt.

Då får du väl välja antingen 2-butoxyethanol eller  2-propanol som din syra, och skriva 3 reaktionsformler.

syran reagerar med vatten, basen reagerar med vatten, syran reagerar med basen. Vad du menar med "osv" kan jag inte gissa.

Svara Avbryt
Close