2 svar
36 visningar
Alicetörnell11 48
Postad: 5 mar 2019

Skatter

Hej allesammans! Jag har en fråga som jag har lite problem med hoppas och frågan lyder såhär:

Vilka är fördelarna och nackdelarna med att finansiera sjukvården med skattemedel, använd två exempel och ha med minst 3 konsekvenser fördelade på individ, samhällsnivå och framtid, alternativet är att man betalar själv som i USA.

Jag försökte och skrev att en fördel är att människor som inte har mycket pengar får sjukvård nästan gratis som är bra för att det är inte alla som har råd att betala varje läkarbesök och att det är gratis gör det möjligt för alla barn att få sjukvård så man måste inte ha mycket pengar för att få sjukvård som i till exempel USA där det kostar  mycket för att göra en operation till exempel. En nackdel är att staten inte får in lika mycket pengar som de skulle få om sjukvården kostade mycket pengar som i USA. 

Det här är väldigt dåligt och jag skulle vara så tacksam för snabba svar och feedback. Säg om det jag skrivit är fel och hur jag kan utveckla och hur jag ska svara på frågan. Dessutom förstår inte vad som menas med " Du ska ha med tre relevanta konsekvenser fördelade på individ, samhällsnivå och framtid" Hur ska jag få in det och vad menas med det?

alexae 10
Postad: 6 mar 2019

Hej!
Jag tycker att du tänkt bra och du har en välgrundad början på den har analysen! Tycker dock att du måste se saker mer i "djupet" för att ge en bättre förklaring. Här kommer några av mina tankar om det har ämnet.

1. Individnivå
Hur påverkas individens ekonomi av att staten finansierar sjukvården? Självklart tänker man först på att fritt sjukvård = fördel för människor men så är det inte alltid. Att staten finansierar sjukvården innebär också att skatterna är högre per person. Hur påverkar de höga skatterna individens välbefinnande? Samtidig kan du tänka att sjukvård som är finansierad av skattemedel kan vara sämre än den som finansieras av individen som betalar för sjukvården? Tänk på hur en stat finansierad sjukvård kan påverka sjukhus/vårdcentrals personalen. Hur ser ut deras löner? Se lite hur situationen ser ut här i Sverige. Sjukvårdspersonalen är inte nöjd med lönerna, arbetstiderna, mm. i offentliga sektor men är mer nöjda med den privata sektor. Varför tror du det är? Har sjukvårdens finansiering av staten nåt att göra med det? 

2. Samhällsnivå
Igen tar jag upp skatterna. Höga skatter = mindre inkomst per hushåll. Mindre inkomst per hushåll innebär att människor inte har tillräcklig med pengar att spendera, mm. Hur tror du det kan påverka samhället? Tänk också på vad det innebär att samhället måste betala för allas sjukvård. Det finns väl många sjuka i samhället och att staten finansierar denna innebär att den måste betala för allas behov. Kan det leda till ekonomikriser i samhället? Om staten inte har tillräcklig med pengar att finansiera sjukvården kan den behöva ta pengar från andra "delarnas" budget, t.ex. utbildning, mm. Hur kan det påverka samhället?

3. Framtid
Ekonomikriser för både staten och privata personer, högre skatter (kan eventuellt leda till protester, mm.). Samtidig kan man tänka på att det är väldigt bra med fritt vård (det tycker jag, förresten) men frågan letar efter konsekvenser så vi måste kolla på de "dumma" sidorna med state finansierad sjukvård. 

Hoppas det här hjälper! Behöver du flera förklaringar så kan du meddela mig och jag ska försöka förklara mer! Lycka till! :)

Alicetörnell11 48
Postad: 6 mar 2019 Redigerad: 6 mar 2019

Wow!!! Tack så hemskt mycket för dina förklaringar på frågan förstår precis hur man ska tänka nu din hjälp hjälpte mig mycket!!! (: Dock så är det inte tillåtet att ge hjälp på privata meddelanden tror jag men om du har mer förklaringar på hur man ska tänka på frågan kan du gärna posta det här i tråden jag är tacksam för all hjälp jag får verkligen,tack så mycket nu kan jag lösa frågan!!!! (:

Svara Avbryt
Close