2 svar
326 visningar
Villbliklarmedskolan är nöjd med hjälpen

Sker en reaktion mellan zinksulfid och syre?

Hej!

Uppgiften lyder: 

Skriv reaktionsformel för när zinksulfid reagerar med syre. Sätt ut alla oxidationstal och ange vilket atomslag som har oxiderat resp reducerats. 

 

Är inte zinksulfid stabil iom 8 elektroner i yttersta skalet? Det borde väl inte reagera med syre då som har 6 elektroner i yttersta? Dessutom så finns ju zinksulfid som i naturen utan vidare reaktion.. hur ska jag göra?

Teraeagle 20255 – Moderator
Postad: 9 nov 2020 13:02

Zink och svavel må vara ”nöjda”, men inte syre. Zink vill ha +II i oxidationstal och svavel -II, vilket är fallet i zinksulfid. Men syre vill också ha -II i oxidationstal och har 0 i syrgas. Eftersom syre är mer elektronegativt än svavel kan det dra åt sig elektroner från svavel så att syre istället får -II i oxidationstal. 

Konsekvensen blir att svavel höjer sitt oxidationstal, men det kan höjas olika mycket. När en syreatom tar upp två elektroner bildas en negativ oxidjon som kan förena sig med zinkjonen. Då får man saltet zinkoxid. Frågan är då vad som händer med svavlet mer än att det oxideras av syre. Om det oxideras ”försiktigt” kanske det bara oxideras till 0 i oxidationstal. Då får man rent svavel som produkt. Men om det finns mer syre närvarande är risken stor att svavel oxideras ytterligare till +IV i oxidationstal. Då får man svaveldioxid.

När man hettar upp en sulfid i luft finns det ganska mycket syre närvarande, så det innebär att det bildas svaveldioxid av svavlet. Produkterna blir alltså zinkoxid och svaveldioxid när zinksulfid reagerar med syrgas.

Anledningen till att man hittar zinksulfid i naturen beror på två saker:

  • Det kan ha bildats i berggrunden eller på havsbotten för miljontals eller miljardtals år sedan i en syrefattig miljö.
  • Reaktionen går väldigt långsamt, så även om zinksulfid kommer i kontakt med syrgas tar det väldigt lång tid innan de har ombildats till zinkoxid och svaveldioxid. På samma sätt ”borde” varken träd eller vi människor kunna existera i en syrerik miljö eftersom vi ”borde” brinna upp. Reaktionen är väldigt långsam, så den måste snabbas på genom att höja temperaturen. Först då märker man av reaktionen.

Vilket fantastiskt svar! :D

Tack så mycket! 

Svara Avbryt
Close