2 svar
2469 visningar
lovisla03 1527 – Fd. Medlem
Postad: 26 okt 2019 09:53

skillnad kokning, förångning, avdunstning

I boken står det:

Kokning=Ämne övergår vid kokpunkten från flytande- till gasform. 

Avdunstning=Ämne övergår från flytande- till gasform. 

Förångning=Ämne övergår från flytande- till gasform.

 

Men vad är skillnaden mellan avdunstning och förångning? Alla tre har ju gemensamt att ämnet övergår från flytande till gasform.

Tack i förhand!

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 26 okt 2019 10:07

Kokning är ju olika från de andra två, det förstår ju nog varför. Men avdundtning och fårångning... Är de inte samma?

Smaragdalena 78153 – Lärare
Postad: 26 okt 2019 10:09

Kokning: Ämnets ångtryck är lika stort som det omgivande trycket. Vatten kokar vid 100oC, men om du är på toppen av Mount Everest är luftrycket så lågt att vatten kokar vid betydligt lägre temperatur. I en tryckkokare är trycketså högt att vatten int ekokar förrän vid kanske 120oC.

Avdunstning: Sker vid temperaturer under kokpunkten. De snabbaste molekylerna i en vätska lämnar vätskan i form av gas. Den kvarvarande vätskan blir en aning kallare.

Förångning: verkar vara en beteckning som innefattar både kokning och avdunstning.

Svara Avbryt
Close