5 svar
23 visningar
plugga123 46
Postad: 3 dagar sedan

Skillnad mellan elektrolys och galvanisk element

Hej vad är skillnad mellan dessa? I ett galvaniskt element sker en spontanreaktion,  och i en elektrolys en icke-spontan men varför?

Förstår inte heller varför minus- och pluspolen är olika för galvanisk element och elektrolys. Det sker en oxidation vid minuspolen i ett galvaniskt element, borde det då inte bli plusladdat? 

Tacksam för svar!

Ett galvaniskt element och en elektrolys är egentligen samma sak, men det ena framlänges och det andra baklänges. I ett galvaniskt element sker det en spontan kemisk reaktion som punpar ut en massa elektroner i ena änden och suger åt sig dem i andra änden - med andra ord är det ett batteri. En elektrolys är (bland annat) det som sker när man laddar upp ett (laddningsbart) batteri - man pressar in en massa elektroner i ena änden (och plockar ut lika många i andra änden) och tvingar en icke-spontan kemisk reaktion att ske (sedan kan man ju få ut elektriciteten igen genom att använda batteriet).

I ett galvaniskt element sker det en oxidation vid minuspolen - det blir alltså elektroner över, som rör sig genom el-ledaren, håller igång datorn (eller whatever) och fortsätter till pluspolen, där de behövs för att reduktionen skall kunna fungera.

plugga123 46
Postad: 3 dagar sedan

Tack för ditt svar!

Men om det sker en oxidation blir det väl ett underskott och då blir det väl plusladdat?

En oxidation är när något avger elektroner, t ex Zn(s) Zn2+ + 2 e-, så det "bildas" (eller snarare frigörs) elektroner vid en oxidation.

plugga123 46
Postad: 3 dagar sedan

Ja, det blir ett underskott av elektroner alltså plusladdat, eller tänker jag helt fel?

Det frigörs elektroner som kan vandra ut i den elektriska ledningen - och så måste det hända något i själva galvaniska cellen som gör att det kommer något negativt laddat till pluspolen "bakvägen" - det är därför man behöver ha en saltbrygga eller någon liknande anordning för att batteriet skall fungera.

Svara Avbryt
Close