6 svar
826 visningar
plugga123 198
Postad: 20 apr 2017

Skillnad mellan elektrolys och galvanisk element

Hej vad är skillnad mellan dessa? I ett galvaniskt element sker en spontanreaktion,  och i en elektrolys en icke-spontan men varför?

Förstår inte heller varför minus- och pluspolen är olika för galvanisk element och elektrolys. Det sker en oxidation vid minuspolen i ett galvaniskt element, borde det då inte bli plusladdat? 

Tacksam för svar!

Ett galvaniskt element och en elektrolys är egentligen samma sak, men det ena framlänges och det andra baklänges. I ett galvaniskt element sker det en spontan kemisk reaktion som punpar ut en massa elektroner i ena änden och suger åt sig dem i andra änden - med andra ord är det ett batteri. En elektrolys är (bland annat) det som sker när man laddar upp ett (laddningsbart) batteri - man pressar in en massa elektroner i ena änden (och plockar ut lika många i andra änden) och tvingar en icke-spontan kemisk reaktion att ske (sedan kan man ju få ut elektriciteten igen genom att använda batteriet).

I ett galvaniskt element sker det en oxidation vid minuspolen - det blir alltså elektroner över, som rör sig genom el-ledaren, håller igång datorn (eller whatever) och fortsätter till pluspolen, där de behövs för att reduktionen skall kunna fungera.

plugga123 198
Postad: 20 apr 2017

Tack för ditt svar!

Men om det sker en oxidation blir det väl ett underskott och då blir det väl plusladdat?

En oxidation är när något avger elektroner, t ex Zn(s) Zn2+ + 2 e-, så det "bildas" (eller snarare frigörs) elektroner vid en oxidation.

plugga123 198
Postad: 20 apr 2017

Ja, det blir ett underskott av elektroner alltså plusladdat, eller tänker jag helt fel?

Det frigörs elektroner som kan vandra ut i den elektriska ledningen - och så måste det hända något i själva galvaniska cellen som gör att det kommer något negativt laddat till pluspolen "bakvägen" - det är därför man behöver ha en saltbrygga eller någon liknande anordning för att batteriet skall fungera.

midepau 51
Postad: 26 apr 2017

Det där med att plus och minus känns omvända i de två fallen är knepigt att få rätsida på, och fast jag undervisat om det många gånger så tänker jag ändå fel ibland!

Jag tänker så här, lite förenklat: minuspolen är den sidan där det finns en massa elektroner. I ett galvaniskt element kommer ämnet som oxideras ge ifrån sig elektroner. Alltså kommer det finnas en massa elektroner på den sidan där oxidationen sker, och de kommer repellera varandra och vilja ta sig därifrån: elektronerna rör sig bort från minuspolen.

I elektrolyscellen är det en yttre strömkälla som trycker en massa elektroner mot den ena sidan. Där blir det ett överskott på elektroner, så det blir den negativa sidan. Skillnaden är att nu finns det elektroner här för att de "trycks" dit, inte för att de frigjorts där. Istället är det så att elektronerna som kommer dit inte har någon annanstans att ta vägen än in i ämnet som befinner sig där, dvs att reducera det ämnet. I elektrolyscellen sker alltså reduktionen vid den negativa sidan, katoden.

Galvaniskt element: Elektronerna frigörs vid minuspolen (genom oxidation) och rör sig bort från den.

Elektrolys: Elektronerna tvingas till katoden som därför blir negativ, och tas upp av ämnet där (dvs en reduktion).

Jag citerar en av mina gymnasieelever: Elektrokemi är ju inte så svårt egentligen. Det är bara att skriva exakt tvärt emot vad man tror så blir det rätt varje gång!

Svara Avbryt
Close