1 svar
31 visningar
Elias079 är nöjd med hjälpen
Elias079 37
Postad: 18 nov 10:50

Skillnad mellan erosion och vittring

Hej. Jag förstår inte riktigt skillnaden mellan vittring och erosion. Som jag har förstått det så är vittring hur bergens struktur förändras t.ex. av frostsprängning. Erosion är när andra material förändrar bergensstruktur med hjälp av vind eller vatten. Hade någon kunnat hjälpa mig?

tack

Teraeagle 16950 – Moderator
Postad: 18 nov 11:01

Erosion innebär vittring och att det vittrade materialet sedan transporteras bort. Det är transporten som är skillnaden.

Ett berg kan vittra av frostsprängning, vind och annan typ av fysikalisk vittring. Ofta blir materialet kvar på platsen. Det kan man tydligt se i svenska fjällen som är en kraftigt söndervittrad bergskedja där det ligger kvar mycket sten och och sediment på plats.

Om det finns en flod eller starka vindar som kan föra bort det söndervittrade materialet pratar man om erosion. Vid mynningen av en flod finns det ofta stora mängder sediment som är eroderat material från uppströms floden. I Sverige märks detta väldigt tydligt längs norrlandskusten där det finns stora hedar (sandmarker) och skärgårdsöar uppbyggda av sand. Detta material har kommit från inlandet till kusten genom erosion via norrlandsälvarna.

Svara Avbryt
Close