1 svar
90 visningar
Monalisa är nöjd med hjälpen
Monalisa 164
Postad: 2 sep 2022 14:06 Redigerad: 2 sep 2022 14:08

Skillnad mellan jonförening och molekylbindning - provsvar

Vad är skillnaden mellan en jonförening och en molekylbindning?

 

Hej! Jag har prov snart i kemi och denna fråga stör mig lite grann, känns som jag missar något viktigt när jag förklarar. Är detta nedan ett bra sett att förklara på eller är det något jag missat? Tacksam för svar och förlåt för långt inlägg :)

 

Mitt svar:

En molekylbindning sker om två eller flera atomer med icke-fullt yttersta elektronskal (ädelgasstruktur) träffar på varandra. Genom elektronparbindning / molekylbindning / kovalent bindning så skapar en valenselektron från en atom och en valenselektron från en annan atom en bindning mellan varandra. Paret av valenselektroner "cirkulerar" runt i de båda atomernas yttersta elektronskal, vilket ger atomerna illusionen att de får ädelgasstruktur (ett fullt yttersta elektronskal). 

En Jonförening delar inte på atomerna i sina yttersta elektronskal utan "roffar" åt sig mer. Om ämnet Litium (som har en valenselektron) träffar på exempelvis ämnet Fluor (som har sju valenselektroner) kan Litium ge ifrån sig sin enda valenselektron så att den får ett fullt K-skal och Fluor då ta Litiums valenselektron så att den får ett yttersta L-skal. Nu så kommer dock antalet protoner i kärnan i de båda atomerna inte vara lika dant som antalet elektroner i elektronskalen. Litiumet kommer då bli en positivt laddad jon (då den har mer positiv laddning än negativ laddning) och Fluoret kommer bli en negativt laddad jon. Minus och pluss dras mot varandra, vilket gör att Fluorjonen och Litiumjonen kommer att bilda en jonförening. Här delar de inte på valenselektronerna utan har sina elektronskal för sig själv, fast de sitter ihop. 

Axiom 861
Postad: 2 sep 2022 19:16

Väldigt fin text!

Jag tycker du ska vara nöjd över din text. Om du vill verkligen vill ha en kommentar på småsaker så skulle jag säga att det inte är själva jonförening som "roffar åt sig" elektroner utan det är ju så negativa joner bildas. Sedan också behöver det inte alltid vara 2 elektroner som är max för antal valenselektroner utan det är ju bara i k-skalet. T.ex. i l-skalet kan det finnas 8 valenselektroner och det är alltså detta de vill nå för att få ädelgasstruktur, kanske du bara menade att det är 2st som ingår i den kovalenta bindningen och isåfall hade du ju helt rätt men det är värt att påpeka :)

Bra jobbat och lycka till nu!

Svara Avbryt
Close