2 svar
4363 visningar
DenDanne är nöjd med hjälpen
DenDanne 315
Postad: 6 dec 2017 18:20

Skillnad på syra och sur lösning?

Hade kemi prov idag och en av frågorna var såhär:
Vad är skillnaden mellan syra och sur lösning?

Var ganska osäker på den här, vad jag skrev var att en syra är ett surt ämne som alltså har ett överskott av vätejoner, medans en sur lösning är en vattenlösning, alltså en syra löst i vatten.

Är jag helt ute och cyklar eller finns det någon sanning i det jag skriver? Hur skulle jag ha svarat på uppgiften för ett bra svar?  

En syra är ett ämne som avger vätejoner, medan en sur lösning är ett ämne med ett lågt pH. Ett lågt pH uppkommer då det finns ett överskott av oxoniumjoner, vilka bildas framförallt av att en syra donerar vätejoner till vattenmolekyler. Många sura lösningar har skapats av att en syra tillsatts till en vätska. 

Smaragdalena 57679 – Lärare
Postad: 6 dec 2017 18:28 Redigerad: 6 dec 2017 18:29

På gymnasiet är en sur lösning alltid en vattenlösning (på universitetet kan man generalisera detta). En syra är ett ämne som kan avge protoner. En sur vattenlösning är en vattenlösning som innehåller fler oxiniumjoner ärn hydroxidjoner.

Om du har t ex ren ättiksyra så innehåller den inga oxoniumjoner. Det behövs vatten för att det skall bildas oxoniumjoner. Ren ättiksyra är alltså en syra som inte är en sur lösning.

Likaså ren citronsyra - det är ett vitt pulver och alltså ingen lösning.

Svara Avbryt
Close