2 svar
1511 visningar
karisma är nöjd med hjälpen
karisma 1859
Postad: 27 maj 2022 13:01

Skillnaden mellan en utspädd och koncentrerad syra

Hej!

Jag undrar vad skillnaden mellan en koncentrerad och utspädd syra är? Det jag vet är att en utspädd stark syra fortfarande kan ha en högre halt av oxoniumjoner än en svag koncentrerad syra. Men jag vet inte riktigt vad som menas med det.

Tack på förhand!

Smaragdalena Online 78300 – Lärare
Postad: 27 maj 2022 13:47
karisma skrev:

Hej!

Jag undrar vad skillnaden mellan en koncentrerad och utspädd syra är? Det jag vet är att en utspädd stark syra fortfarande kan ha en högre halt av oxoniumjoner än en svag koncentrerad syra. Men jag vet inte riktigt vad som menas med det.

Tack på förhand!

Man använder ordet koncentrerad i två  lite olika betydelser när man pratar om syror. Om man pratar om t ex konc HCl så betyder det en vattenlösning av HCl som är så koncentrerad att det inte går att lösa upp mer  HCl i den (på samma sätt som det inte går att lösa upp hur mycket salt eller socker som helst i en viss volym vatten).

Om man pratar om att en viss lösning  är mer koncentrerad än en annan lösning (av samma ämne) så menar  man att koncentrationen (c = n/v) är högre i den första lösningen än i den andra.

Teraeagle 20221 – Moderator
Postad: 27 maj 2022 14:25 Redigerad: 27 maj 2022 14:26

När man vill koncentrera en utspädd syra så kan man t.ex. göra det genom destillation. Ångan som bildas när lösningen kokar håller högre halt av syran än vätskan (eller tvärt om). Om man sen kondenserar ångan får man en ny vätska med högre koncentration av syran. Om den i sin tur destilleras får man ett nytt kondensat med ännu högre koncentration.

Till slut når man en punkt då ångan har lika hög halt av ämnet som vätskan. Då går det inte att öka koncentrationen längre och då säger man att syran är koncentrerad. Ett finare ord för det är azeotrop:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Azeotrop 

För svavelsyra inträffar detta vid 99% syrahalt, medan motsvarande siffror för saltsyra och salpetersyra är ungefär 36% respektive 68%.

Nu innebär inte det att syran inte kan koncentreras ytterligare, bara att det inte går att koncentrera den ytterligare genom destillation. Man kan t.ex. tillsätta olika ämnen som absorberar vatten från lösningen och på så sätt göra den mer koncentrerad. Man kan även tillsätta olika ämnen som gör att det går att destillera vätskan till en ytterligare högre koncentration. Normalt sett tar man dock inte hänsyn till detta när man pratar om koncentrerade syror.

Svara Avbryt
Close