1 svar
27 visningar
TEPLA är nöjd med hjälpen!
TEPLA 18
Postad: 20 sep 2020

Skillnaden mellan energiformerna

Hej! jag behöver hjälp med denna frågan, jag vill veta om jag har svarat rätt och om jag ska skriva mer.

Frågan:

Vilka energiformer är det i ett geotermiskt kraftverk? Och vad är skillnaden mellan energiformerna i ett geotermiskt kraftverk, ett kraftvärmeverk och ett kärnkraftverk?

Svar:

Energiformerna som är i ett geotermiskt kraftverk är elenergi, värmeenergi, kärnenergi, kraftenergi mm.. Skillnaden mellan dessa tre kraftverk är att geotermiskt kraftverk finns i jordens inre. Det sker nytillskott av värme genom radioaktiva ämnen sönderfall. Den producerar både el och värmeproduktion. Kraftvärmeverk: I kraftvärmeverk utnyttjar man ångan av vattnet som kokar. Kraftvärmeverk bygger på att fjärrvärmeverk kan ta emot värme. I kraftvärmeverk produceras elektricitet och värme. Kärnkraftverk: I kärnkraftverk utnyttjar man fission d.v.s. kärnklyvning. Genom att Urankärnan-235 träffar en långsam neutron som gör att kärnan klyver till två mindre delar, som skickar 2-3 nya men snabba neutroner ut som träffar andra urankärnor.

matsC 131
Postad: 21 sep 2020

Stryk kraftenergi - vad det nu skulle vara.

Man kan inte säga att det finns kärnenergi i ett geotermiskt kraftverk det hämtar bara värme ur berget som visserligen som du påpekar värmts av kärnenergi men det ligger ju utanför kraftverket.

I alla tre använder man värme till att värma ånga som får driva turbiner som gör el. I själva turbinen och generatorn har vi ett mellanläge med rörelseenergi.

Skillnaden blir då som jag ser det att geotermiska kraftverk och kraftvärmeverk hämtar värme utifrån medan kärnkraftverket producerar värme internt och som du skriver använder kärnenergi till det.

Jag skulle inte skriva att de två första producerar värme även om de kanske förutom el levererar värme ur samma källa som de hämtar värme från.

Svara Avbryt
Close