1 svar
17 visningar
alix2a är nöjd med hjälpen
alix2a 77
Postad: 18 mar 11:12

skillnaden mellan promotor och regulator

Vad är skillnaden mellan promotor och regulator? Som jag har förstått det reglerar båda om en DNA-sekvens/gen skall läsas av eller ej.

mag1 2235
Postad: 18 mar 13:20

Det stämmer att de bägge är involverade, men på olika vis så klart. En gen regulator är en bit i DNA som reglerar hur mycket en eller flera gener skall läsas av. De brukar delas upp i så kallade förstärkare eller hämmare (enhancers and silencers på engelska). Regulatorer kan koda för ett protein (som då utför regleringen på DNA i närheten, eller på en annan plats i genomet) eller RNA (t.ex. microRNA som binder till DNA och eller bildat mRNA).

 

En promotor är en region som ligger bredvid genen (uppströms om translationsstarten) och till promotorn binder proteiner, som reglerar hur mycket en gen skall läsas av, t.ex. en enhancer (en regulator) som hjälper till att samla det komplex av proteiner som behövs för att attrahera RNA polymeras II i oss människor. Till promotorn binder även RNA-polymeraset men det kräver andra faktorer (proteiner) i oss människor (det är lite enklare i t.ex. bakterier).

Svara Avbryt
Close