3 svar
250 visningar
Alltidhär 37
Postad: 15 jul 2023 12:44

Skillnader mellan Sverige och Ryssland

Jämför utvecklingen i Sverige med Ryssland under 1842 - 1921 och redogör för varför det fanns motstånd mot en demokratisering, både i Sverige och Europa?

Har bara kommit fram att när demokratisering skedde i Sverige så var Ryssland fortfarande bak i de frågorna. Sedan var det de 2 revolutionerna som hade påverkan på Ryssland (oktober och februari) och efter det bolsjevikernas maktövertagande. Är det något mer? Alltså jag vet att i Sverige kom det rösträtt för alla, yttrandefrihet, näringsfrihet, industrialisering med olika nya uppfinningar.

Teraeagle 20231 – Moderator
Postad: 15 jul 2023 13:38 Redigerad: 15 jul 2023 14:32

Demokratiseringen i Sverige började egentligen på "Frihetstiden" under 1700-talet. När Karl XII krigade sönder Sveriges ekonomi blev hans efterföljare drottning Ulrika Eleonora tvungen att skriva under en ny författning för att bli vald till regent. Den författningen innebar i praktiken att man i princip avskaffade kungamakten, där landet kom att styras av stormän i två riksdagspartier som kallas för hattar och mössor. Under denna period, som var samtida med upplysningstiden, genomdrev man en rad reformer som tryckfrihet och införde offentlighetsprincipen. När Gustav III blev kung gjorde han en statskupp, återinförde kungligt envälde och inskränkte en del av dessa reformer. Så det kan ses som ett steg bakåt i den demokratiska utvecklingen.

Nästa stora steg togs efter Finska kriget då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Det fick stormännen att avsätta Gustav IV Adolf som kung. Hans farbror Karl XIII valdes till ny kung i utbyte mot att han skrev under 1809 års regeringsform, vilket i princip innebar att huvuddelen av makten skulle ligga hos riksdagen. Den riksdag man hade då var en ståndsriksdag, där rösterna fördelades över de fyra stånden. Trots att adeln utgjorde en liten del av befolkningen så hade de alltså väldigt mycket att säga till om. Detta varade fram till 1865 när man avskaffade ståndsriksdagen och införde en riksdag som liknar den vi har idag. Under början av 1900-talet infördes sedan rösträtt för alla män, sedan för kvinnor och till sist en allmän, lika rösträtt som även gällde för personer som tidigare hade varit utan rösträtt (funktionshindrade, de som inte hade gjort värnplikt m.fl.)

Jämför man detta med Ryssland så hade inte det landet hängt med i den demokratiska utvecklingen på samma sätt, utan tsarerna fortsatte att styra utifrån att de var utsedda av Gud att regera (vilket var det medeltida synsättet på kungamakten). Bönderna var till stor del livegna, alltså en form av slaveri. I Sverige var en stor del av bönderna jordägande och hade representation i riksdagen. Att Sverige hade genomdrivit en rad demokratiska reformer berodde ju egentligen på att kungamakten var svag, vilket i sin tur berodde på att kungen hade krigat, förlorat och försämrat landets ekonomi. Dessa krig bedrevs främst mot Ryssland, som alltså gick segrande ur striderna. 1700-talet är det ryska kejsardömets storhetstid där det expanderade kraftigt, med berömda tsarer som Peter den store och Katarina den stora. Hade tsarerna förlorat krigen mot bl.a. Sverige är det inte omöjligt att de hade blivit pressade till att genomföra demokratiska reformer tidigare. I slutändan var det ju också dålig krigslycka som gjorde slut på tsarväldet, eftersom soldaterna var missnöjda med hur tsaren stred mot tyskarna under första världskriget.

Alltidhär 37
Postad: 16 jul 2023 00:57

Men något mer om hur utvecklades Ryssland under den tiden? Alltså i Sverige hade de redan fått yttrandefrihet eller tryckfrihetsförordningen men Ryssland? Finns det något mer i Sveriges demokrati historia än rösträtten, folkrörelser och annan riksdag under den tiden? Några till jämförelser mellanslag de två länderna? 

Teraeagle 20231 – Moderator
Postad: 16 jul 2023 01:26

Problemet är ju att Ryssland inte utvecklades alls, om man ska hårdra det. Ledare som inte tar hänsyn till att världen förändras tenderar att störtas genom revolution, vilket var just vad som hände i Ryssland. Efter Oktoberrevolutionen kom bolsjevikerna till makten vilket ledde till Sovjetunionen, en kommunistisk diktatur. Den enda fördelen med detta ur demokratisk synvinkel är att en del områden från tsarimperiet blev fria, inte minst Finland, vilket i förlängningen gynnade den demokratiska utvecklingen i dessa länder.

Ryssland lider än i dag av stora demokratiska brister. Det är en sorts halvdiktatur där oppositionella fängslas eller dödas (t.ex. genom förgiftning). Media kontrolleras till stor del av staten och det finns en omfattande censur. Ryssland har aldrig varit en demokrati, till stor del eftersom man kom på en annan bana än Västeuropa. Den starka, liberala borgarklass som byggdes upp till följd av handel med omvärlden i England och Frankrike saknades i Ryssland. Den industriella revolutionen startade i Västeuropa och det tog lång tid innan andra delar av världen, dels Ryssland men även andra stormakter som Kina kom i kapp. I slutet av 1800-talet var Ryssland hopplöst eftersatt med dålig infrastruktur och en fattig befolkning.

Det finns visserligen korta perioder där man gjorde demokratiska framsteg, t.ex. perioden mellan Februari- och Oktoberrevolutionen samt efter Sovjetunionens fall. Men man har ganska snabbt fallit tillbaka i en odemokratisk riktning.

Svara Avbryt
Close