2 svar
17 visningar
abcdefghijklmo 138
Postad: 14 jan 07:19

Skogsavverkning

Hej!

Jag har en fråga angående skogsavverkning. Jag undrar hur man kan göra en positiv förändring i skogen så att vi inte fortsätter tillföra den stora mängden koldioxid som släpps ut när t.ex. skogsmaskinerna avverkar i skogen idag? Man kan bland annat minska på koldioxidhalten genom att inte avverka skog i den utsträckning som vi idag gör. Men finns det andra sätt? 

Från tidigare erfarenheter vet jag även att man kan kan bruka skogen hållbart, men vad exakt innebär det? 

Tack på förhand! 

mag1 Online 3951
Postad: 14 jan 09:26

Dels kan de direkta utsläppen ifrån skogsmaskiner minska, biodisel m.m., men skogssektorn bidrar med mycket genom att trä som avverkas släpper ifrån sig ackumulerat kol (d.v.s. koldioxid som genom fotosyntesen bundits upp i form av bl.a. kolhydrater i träden).

Hållbart skogsbruk finns det definitivt källor för, både från de avverkningssugna skogsägarna/skogsbolagen och från mer bevarandesugna organisationer som naturskyddsföreningen. Så börja med att söka fram lite mer information och skriv ner lite så kan vi lättare hjälpa dig vidare mot ditt svar.

abcdefghijklmo 138
Postad: 14 jan 14:37

Med ett hållbart skogsbruk menar man man ska bevara och utnyttja skogen, dvs att man inte ska riskera skogen att minska i antal i den utsträckning som den gör idag (eller helt försvinna i den takt som den gör idag). Skogen ska vara en resurs för oss och vi ska försöka använda det på ett ansvarsfullt samt hållbart sätt. Ett hållbart skogsbruk följer de internationella principerna för hållbar utveckling, alltså att vi ska försöka få skogen att bli ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart. 

Annat som är anmärkningsvärt att ta upp?

Svara Avbryt
Close