2 svar
113 visningar
al3x_ är nöjd med hjälpen
al3x_ 37
Postad: 7 mar 2023 20:13 Redigerad: 7 mar 2023 20:28

Sköldvulkaner

Hej, jag går i åttan och behöver lite hjälp gällande hur en sköldvulkan uppstår. Jag har försökt leta förklarande filmer på youtube samt texter på internet, men hittar inga lika utförliga som de texter som finns om stratovulkaner.

Det jag är ute efter liknande snabbfakta till det jag skrivit om stratovulkaner.

(text om stratovulkaner)

"Stratovulkaner uppkommer vid destruktiva plattgränser där de tektoniska plattorna kolliderar. Den ena plattan kommer då tryckas under den andra, vilket resulterar i att land/jord försvinner.
Själva vulkanen uppstår sedan när magma tränger upp ur jordens inre, och eftersom magman innehåller en hög halt kisel, får den också en hög viskositet. Trycket minskar drastiskt ju närmare jordytan magman kommer, och när gasbubblorna utvidgas och magman nått ytan, exploderar magman. Magman förs högt upp i luften med hjälp av aska. När magman exploderar splittras den och stelnar till små glasbitar samt pimpsten. Eftersom magman flyttat sig så högt upp i luften stenlar den under kratern, som blir hög med branta sidor."

Det jag hittar hittills om sköldvulkaner är att magman har en låg viskositet (alltså en låg halt kisel som gör den lättflytande) och att vulkanen därför får lutande sidor. 

Hoppas någon kan hjälpa och tack i förhand :)

Teraeagle 20283 – Moderator
Postad: 7 mar 2023 20:35

I princip har du redan svarat på frågan. Om det blir en stratovulkan eller sköldvulkan beror på magmans viskositet, dvs hur trögflytande den är. Magma blir mer trögflytande om det innehåller mycket kisel. Det beror på att kisel bildar långa nätverksmolekyler som ger en seg konsistens.

Om magman har låg viskositet, är kiselfattig, flyter den ut snabbare innan den stelnar när den kommer upp ur jorden. Då får man en ganska flack vulkan som påminner lite om en sköld sett från ovan - därav namnet.

Vulkaner i allmänhet bildas vid geologiskt aktiva platser. I praktiken handlar det om gränsområden mellan kontinentalplattor, t.ex. Eldringen runt Stilla havet. Det finns dock ett antal vulkaner som inte ligger vid dessa områden, utan som istället ligger vid s.k. hotspots. Där strömmar magma upp mot jordytan till följd av konvektionsströmmar i manteln. Typiskt ger dessa då upphov till vulkanöar, t.ex. Kanarieöarna eller Hawaii. På den sistnämnda finns två av världens största sköldvulkaner - Mauna Loa och Mauna Kea.

al3x_ 37
Postad: 7 mar 2023 20:46

Ah okej, då fattar jag, tack så mycket! 

Svara Avbryt
Close