6 svar
171 visningar
juliaF är nöjd med hjälpen!
juliaF 24
Postad: 21 nov 2018

Skräck novell

Hej! Vi har fått en uppgift i skoan att skriva en skräcknovell. Det står helt stilla i mitt huvud, några bra idéer ?

SeriousCephalopod 1735
Postad: 21 nov 2018

Allt skapande börjar med att man härmar någon annan. Börja med att hitta några skräcknoveller (eller 'spökhistoria') någon annan skrivit, läs dem, och härma något temar eller något drag du hittar i den. 

Poängen är inte att kopiera någon annans verk utan att ta inspiration från det och sedan mofidiera det och sätta egen prägling på det hela, men människor kan inte skapa saker utan stimuli utan man behöver generellt något mönster som man kan utgå från. Sedan när man väl kan något så är denna inspiration mer undermedveten men inledningsvis så får den vara ganska explcit.

Om du tycker att det du skrivit är för likt det du tog inspiration av så knöggla ihop pappret och släng det men poängen är att man kommit igång. 

juliaF 24
Postad: 30 nov 2018

Har du något bra förslag på en BRA skräcknovell ? Har svårt att hitta och det börjar bli ont om tid nu.

Albiki 3775
Postad: 30 nov 2018

Hej!

I svenska Wikipedia står det att läsa följande.

''[...] I horrorhistorierna används andra skrämseltrick än i de mer sublima terrorhistorierna. Några filmer inom horror genren är Scream, Halloween, Friday the 13th, Nightmare on Elm street. Blod, skrik och splatter är delar av dessa filmer. Få karaktärer överlever i filmerna och de är uppbyggda på ett sådant sätt att det är möjligt att räkna ut vad som kommer att hända eller vem som kommer råka ut nästkommande mord.

Horrorhistorierna innehåller många mördare av olika typer som inte har något annat mål än att ta ut sin hämnd. Mördare man inte alltid kan lista ut om de är verkliga eller bara riktigt verkliga fantasifoster, eller kanske är de rent av döda.''

Om du känner till de ovan nämnda skräckfilmer kanske de kan ge dig några idéer om hur du kan bygga din novell.

Angående vad en novell är så skriver svenska Wikipedia att 

''[...] Texterna följer prosaisk struktur, och överstiger i regel inte 100 sidor och understiger sällan tre - då kallas de ofta istället novellett. Novellen bör vara av berättande karaktär samt vara kompositionellt enhetlig med en avslutande avrundning. Dessutom bör en rörelseriktning av episk grundstruktur äga rum - det vill säga, något bör hända. Många noveller har också en något överraskande avrundning med en slutpoäng.''

En känd författare av skräcknoveller är Edgar Allan Poe; se exempelvis hans novell The black cat.

juliaF 24
Postad: 2 dec 2018

Kan man skicka in denna ?

juliaF 24
Postad: 2 dec 2018

Albiki 3775
Postad: 2 dec 2018

Det du skrivit är en novellett; den är alltför kort för att kallas novell, som vanligtvis är längre än tre sidor.

Svara Avbryt
Close