4 svar
151 visningar
Leapayne 1
Postad: 23 mar 13:23

Skrev en krönika om abort på svenskan har någon några tips eller förbättringar?

Ska abort vara en rättighet?


Visste du att varje dag dör 830 kvinnor vid förlossning. Enligt Kristina Gemzell Danielsson från Karolinska institutet så tar osäkra abortmetoder ungefär 47 000 kvinnors liv varje år. Jag hör nästan varje dag om någon som behövt göra abort, speciellt i USA och hur det är olagligt.


I Oklahoma kan man få 10 år i fängelse, 100,000 dollar böter eller nu som dom börjat prata om, dödsstraff för abort. Varför ska man då inte införa dödsstraff för dom som har begått mord, om dom nu tycker att abort är mord. Dom som är pro life vill då döda en människa, det är precis vad prolife inte är. 


I Texas får man inte göra abort efter vecka 6. Dom flesta kvinnorna vet inte att dom är gravida efter 6 veckor. Själv så skulle jag aldrig veta de. & veckor är ingenting. I iran får man inte göra abort om de inte är grova fosterskador eller om kvinnans liv är i fara.


Jag kan fatta lite om ens religion är emot abort. Då har man valt att tro på den religionen och gå med på kraven. 


Många kvinnor i t.ec Texas åker till osäkra områden och gör abort med saker som kan vara skadligt. Vissa försöker göra abort själv och istället skadar sig själv eller råka döda sig själva. Jag har också hört om folk som har tagit självmord för att dom inte fått göra abort.


Jag kommer aldrig förstå hur en man på något sätt ska ha kontroll över en kvinnas kropp. Det ska vara kvinnans val, personen som bär på barnets val. Men ska inte ha den kontrollen för dom kommer aldrig förstå. Dom kommer aldrig förstå hur det är att bli våldtagen och efter de få reda på att man är gravid och inte får göra abort. Tror dom att varje 15 årig flicka som  blir våldtagen och gravid vill ha en påminnelse varje dag om att dom varit våldtagna? Att någon ens ska gå igenom de är hemskt. 


Allt det här kanske låter konstigt för att jag är så ung. Jag har själv aldrig gjort en abort och vet inte hur svårt det kan vara för något. Men jag är väldigt påläst vilket dom flesta männen inte är. Vissa pro lifers är lite pålästa men på fel sätt. Dom är mest pålästa från folk som är prolifers och dom är mer fokuserade på vad som är fel med abort. Dom har dock fel om att det är ett barn man dödar. Efter vecka 22 är det kallat ett barn. Den medicinska termen är inte barn förens barnet fötts.


Ska abort vara en rättighet? Jag tycker att abort ska vara en rättighet, om en kvinna inte vill ha ett barn så ska dom ha all rätt att inte ha det. Ja, de finns bra val men alla kvinnor kanske inte vill bära på ett barn i 9 månader bara för att ge bort den när den föds.

Mesopotamia Online 241
Postad: 26 mar 20:44

Hej, 

Tänk på dina övergångar mellan styckena, ibland hänger ämnena du tar upp inte ihop / det blir hoppigt. Prova att koppla tillbaka till föregående paragraf med ord som på tal om...vidare...för att förtydliga... .

 

"Prolifers" är heller inte ett svenskt ord. Jag råder dig att byta till ett annat för att göra din text professionell. 

majasuper123 5
Postad: 6 okt 10:00

Din krönika är väldigt bra men det finns lite saker jag tycker man kan förbättra. Alla krönikor är olika, så jag säger inte det här är fel men det känns som om din krönika brukar vara lite mer personliga. I krönikor kan man använda metaforer och liknelser.  Om man ska ha med fakta går detta ur en personlig upplsevelse. Till exempel att kanske du hörde på nyheterna informationen om att 830 kvinnor dör vid förlossning när du satt i bilen och lyssnade på radio.

Trollmoder 383
Postad: 6 okt 13:22

Hej, intressant ämne du har valt.

Är tanken att du ska debattera för din tes, dvs i en debattartikel eller är tanken att det bara ska vara en krönika?

Jag frågar eftersom det är två olika typer av ansatser i de olika textformaten.

 

Vad är uppgiften, skolarbete, insändare eller debatt? Vad vill du med din text?

 

Lycka till hursomhelst

 

//

Mesopotamia Online 241
Postad: 6 okt 17:14

Krönikan och inlägget är från mars 2023.

Svara Avbryt
Close