1 svar
13 visningar
lejlaa 3
Postad: 17 nov 11:00

Skriver just nu om bakterieceller, men har fastnat

I en del baktericeller finns det plasmider (dna-ringar). Men hur kan man med enkel förklaring förklara deras funktion/uppgift?

 

Tack ifall någon svarar!

mag1 Online 3557
Postad: 17 nov 11:49

Bakteriernas egna genom finns i form av en cirkulär kromosom. Plasmiderna påminner i struktur om dessa kromosomer, de är bägge cirkulära och består av dubbelsträngat DNA - men plasmiderna är betydligt mindre. Den mindre storleken gör att plasmider kan tas upp av en bakterie, vad tror du det kan få för gynnsamma effekter för bakterien?

Att det finns gener i plasmiden, som saknas i bakteriens kromosom, antyder att dessa gener inte (alltid) har krävts under bakteriens evolution - endast de verkligen behövda generna behålls i kromosomen så att bakterien kan fortsätta leva, dela sig etcetera. Och i princip kommer bakterierna förlora plasmiden, om inte generna i plasmiden behövs över ett antal celldelningar/generationer.

Så på något vis behövs generna i plasmiden under vissa förhållande, och under tillväxt i sådana förhållande kommer de extra generna från plasmiden ge en (större) överlevnadschans - och plasmiden kommer ärvas genom generationerna.

Så vad kan plasmiden vara bra för...

Svara Avbryt
Close