0 svar
35 visningar
Shaniasabir 21
Postad: 14 mar 16:03

Slaget vid Stalingrad

Hej! Jag ska prata lite om konsekvenser med slaget vid Stalingrad och detta är det jag kommit på, men det känns som att jag behöver utveckla det i fler led? Är det någon som har tips på hur jag kan få mer underbyggande resonemang ? 

 

Den främsta av konsekvenserna för framtiden var att Tyskland starkt tappade mark efter detta slag. Efter slaget vid Stalingrad var tyskarna rejält försvagade, och återhämtade sig aldrig samtidigt som Sovjet samlade nya krafter och blev starkare än någonsin. Det stärktes moraliskt i armén i sovjet, då de kunde samla ihop sig och få en större gemenskap. Tyskland hade således efter slaget vid Stalingrad inte bara en svag östfrontsarmé, utan mötte också ytterst starkt motstånd från ryssarna. Om ryssarna inte hade vunnit i Stalingrad hade tyskarna med stor sannolikhet vunnit kriget på östfronten, och detta hade troligtvis lett till tysk seger i andra världskriget. Men detta är såklart spekulationer. Jag tror att det nog hade räckt med att vinna Stalingrad för att det skulle kunna leda till en tysk seger eftersom att efter många förluster så hade nog tyskarna kunnat samla ihop sig igen bygga upp sig starkarke. Och om de hade vunnit Stalingrad kanske de tillochmed hade kunnat vinna kriget på östfronten och då hade nog tyskarna varit starkare än någonsin. Då hade vi nog inte levt så som vi gör idag, och folkmordet på judarna kanske tillochmed hade pågått. Och vi hade nog inte kunnat leva fritt som vi gör idag. 

Om Tyskland däremot hade kanske sparat sin armé till försvaret så kanske kriget hade tagit lite längre tid, det hade nog förmodligen inte ändrat utgångspunkten men Hitler hade kunnat förhandla om fredsavtalet och kanske bibehålla lite av det tyska riket. Men det ville inte Hitler göra, utan han lät hans känslor styra över. Detta ledde såklart till att de blev denna stora vändpunkt som gjorde att tyskarna förlorade kriget. Efter detta fick de lida ganska hårt i sin tur ledde det hela till att Tyskland bestraffades p.ga de de begick. Tyskland delades upp i västtyskland och östtyskland där den östra delen leddes av sovjet. DDR, där levde de i en diktatur och var innelåsta. P.ga berlinmuren medans västtyskland levde ett fritt och vanligt liv. Många föröskte fly men de blev skjutna till döds. Detta för att många flydde från DDR. 

Svara Avbryt
Close