2 svar
31 visningar
Lalisa är nöjd med hjälpen
Lalisa 18
Postad: 23 nov 09:29

Smälta is

Hej jag har en fråga om varför smälts isen snabbare i varmt vatten än i kallt vatten? Jag vet att det har att göra med temperatur skillnaden mellan dem, men jag behöver ett utförligt svar. 

Tack på förhand. 

SeriousCephalopod 2533
Postad: 23 nov 10:20 Redigerad: 23 nov 10:22

Värme (energi) flödar 'från varmt till kallt', eller rättare sagt från saker med högre temperatur till saker med lägre temperatur.

Om en isbit med temperatur 0 Celsius ligger i vatten med temperatur +15 Celsius så kommer värme flöda från vattnet till isen och smälta isen i processen.


Men(!) fördjupningen är att ju större temperaturskillnaden är mellan det varma och det kalla ju snabbare flödar värme mellan dem.

Värmeeffekten (energi per tidsenhet) blir alltid större ju större temperaturskillnaden är.

I fallet med en isolerande vägg  så är värmeeffekten PP som flödar genom väggen direkt proportionell mot temperaturskillnaden ΔT\Delta T mellan in/ut-sida:  P=kΔTP = k \Delta T så om temperaturskillnaden är dubbleras så flödar det dubbelt så mycket värme mellan dem per tidsenhet (exempel). Blir inte riktigt så enkelt med vätskor men som tumregel så stämmer ändå 'mer temperaturskillnad --> mer värmeflöde'

Att det går snabbare att koka vatten på en kokplatta som är 1000 Celsius än på en kokplatta som är 200 Celsius är förhoppningsvis rimligt nog.

Lalisa 18
Postad: 23 nov 19:28

Tack för hjälpen. 

Svara Avbryt
Close