1 svar
47 visningar
Faattee är nöjd med hjälpen
Faattee 66
Postad: 2 okt 2021 17:40 Redigerad: 2 okt 2021 19:25

Snälla hjälp med cirkelrörelse

Jag undrar om detta bilden som jag rita upp stämmer, där Fc betyder centripetalkraft

Bilden visar en tråd som har någon vikt i ena ändan (vikt1), och den går igenom en ihålig rör, och sedan så sitter det fast en annan vikt på andra ändan (vikt2). Uppgiftet säger att de snurrar den ändan som vikt1 sitter. Vad de vill ha är ett förhållande mellan storheterna för cirkulära rörelser är. Detta försökte jag få ut genom att rita först alla krafter som verkar på vikterna.

Jag tänkte att på vikt2 så verkar tygdkraft, medans på vikt2 verkar en tygdkraft och en spänningskraft från snöret. Eftersom spänningskraften är vinklad, så komposantuppdela jag den till Fy och Fx. För att vikt1 inte ramlar ner och snurrar, tänkte jag att Fy=Fg2, vilket gör att de tar ut varandra. Det måste också finnas en centripetalkraft för att hålla vikten i cirkeln, som jag tänkte bör vara Fx (för den pekar mot centrum) . Sedan tänkte jag att tygdkraften på vikt2 måste vara lika stor som centripetalkraften för att få det här förhållandet ( m2g=( m2v^2 )/ r )

men jag är osäker om jag har tänkt rätt.

Hilda 367 – Live-hjälpare
Postad: 2 okt 2021 17:48

Du måste beskriva vad bilden föreställer. Man kan gissa att det är en roterande stång som har ett snöre med en boll på, men det skulle kunna vara mycket annat också. Och så måste du berätta vad i bilden som du försöker göra ett kraftdiagram för. 

Det bästa är om du faktiskt skriver av texten från frågan. 

Svara Avbryt
Close