2 svar
64 visningar
olininaa 6
Postad: 6 feb 2020

so Etik & Moral inom Genteknik om klonat djur

hejsan 

 

kan nån sammanfatta klonat djur 

 

kom igen var inte elak  

olininaa, nu får du sluta att skriva att forumets medlemmar är elaka ifall de inte svarar på dina trådar. Det bryter mot reglerna som säger att vi ska hålla en trevlig ton mot varandra. Om du skriver på liknande sätt en gång till kommer en avstängning att delas ut. 

/Mod

(Och nej - jag skriver inte detta för att jag är elak.)

Ingemar 526
Postad: 6 feb 2020
olininaa skrev:

hejsan 

 

kan nån sammanfatta klonat djur 

 

kom igen var inte elak  

Sammanfattning om kloning av djur:

följ länken: https://lmgtfy.com/?q=kloning+av+djur

Du får många svar. Översta svaret = https://genteknik.nu/klona-djur/ 

Där står det:

Visa spoiler

Skriv ditt dolda innehåll här

Klona djur
Fåret Dolly föddes 1996 och är nog det mest kända exemplet på ett klonat djur, men hon var inte först. När Dolly föddes hade forskare redan klonat bland annat grodor, möss, kor och andra får. Det som skiljde Dolly från de djur som klonats tidigare var att hon var det första klonade däggdjuret där man utgått från en mogen kroppscell och inte från ett embryo.

Dolly klonades genom att cellkärnan plockades ut från juverceller hos ett sex år gammalt får. De isolerade cellkärnorna fördes in i obefruktade ägg som saknade cellkärna. Cellerna odlades några dagar och 29 tidiga embryon planterades sedan in i tretton olika surrogatmödrar. Bara i ett fall lyckades det och 148 dagar efter det att embryona planterats in föddes Dolly.

Sedan dess har många olika djur klonats i olika syften. Den första klonade katten, Copy Cat, föddes 2001. Några år senare fick CC, som också kallas, tre kattungar. Ett år senare föddes Promotea, den första klonade hästen och 2005 hunden Snuppy. Andra djur som klonats är gris, get, hjort och kanin.

I USA finns det företag som erbjuder sig att klona ditt favoritdjur. Ett företag har specialiserat sig på att klona tävlingshästar. Det är relativt komplicerad och kostsamt att klona djur, därför finns det företag som erbjuder sina kunder att bevara celler från favoritdjuret till dess det blir enklare och billigare.

Det finns också forskningsprojekt där man genom bland annat kloning försöker återuppliva utdöda djur. I ett projekt försöker man återuppliva vandringsduvan. Den sista duvan, Martha, dog på ett zoo för drygt 100 år sedan. År 2009 lyckades spanska forskare klona en typ av bergsget som dog ut 2000. Den klonade geten dog strax efter födseln. I Italien lyckades man 2001 att klona det utrotningshotade mufflonfåret.

(uppdaterad 2016-04-08)

Svara Avbryt
Close