1 svar
78 visningar
Zichan är nöjd med hjälpen
Zichan 11
Postad: 6 mar 2021 16:07

Sömn och hjärnan

Vilka delar av hjärnan är involverade vid sömn och vilka ämnen styr vår vakenhet/sömn? 

Jag har sökt runt lite och hittar inte riktigt någon bra förklaring av vilka delar/ämnen som är involverande. Jag vet att epifysen som är melatoninproducerande har en viktig uppgift och därför även ämnet melatonin, är det någon annan viktig del/ämne som är involverad? Jag förstår att det är många delar och ämnen som samspelar men vilka är "viktigast"?

mag1 7291
Postad: 7 mar 2021 09:53

Kanske du kan börja med att fråga dig vad som sker i hjärnan under sömnen? Vad gör hjärnan under den tiden vi sover, för sover det gör den inte (även om vissa delar vilar)...

Men kroppen är stilla, så bl.a. de delar som styr musklernas rörelse och korrigeringen av rörelserna används inte så mycket, mängden sinnesintryck är mycket låg (tänk bara på hur mycket klockan kan behöva pipa innan vissa av oss reagerar). Andra delar av hjärnan är istället väldigt aktiva (de som används för minnesskapande och för det som man oftast beskriver som det hjärnan gör under natten).

 

Dygnsrytmen styr vakenhet/sömn, och är ett begrepp som försöker sammanfatta av alla de faktorer (både fysiologiska och beteendemässiga) som påverkar vår vakenhet.

På kvällen bl.a. då ljuset minskar (om man inte sitter och glor på en skärm) frisätts som du skrev melatonin i högre mängd, vilket får oss att bli sömniga, och utsöndringen ökar under natten. Tidigare under natten strömmar tillväxthormoner ut (framför allt för de som växer). Stresshormoner frisätts under de tidiga morgontimmarna så att vi (överhuvudtaget) kan vakna till.

Svara Avbryt
Close