3 svar
26 visningar
alix2a 352
Postad: 24 nov 15:08

Sömncykler

En normalnatt går vi igenom cirka fem sömncykler (NREM-sömn), där varje cykel består av fyra stadier.

Fotnot: Sömncykel=NREM; non rapid eye movement, som består av fyra sömnstadier.

Det ovan står i min lärobok om sömncykler. Men jag har svårt att förstå varför man pratar om fem sömncykler där sömncykeln utgörs av bland annat djupsömnen men man har inte valt att ta med REM-sömnen. Varför ingår inte REM-sömnen i sömncykeln?

mag1 6428
Postad: 24 nov 18:17

Om du tänker dig en skala i sömndjup, mellan vakenhet (precis innan du somnar, och precis när du vaknar till) och djupsömn, så finns REM (rapid eye movement) sömn mellan vakenhet och innan NREM-cyklen börjar. Och mellan de fem NREM-cyklerna ligger, en REM-period. REM är m.a.o. det som sker mellan NREM-perioderna.

NREM delas ofta in i tre delar med, lätt, mellan och djup sömn. Och REM räknas då inte till någon dela sömncykeln, utan som perioden mellan.

alix2a 352
Postad: 25 nov 06:23 Redigerad: 25 nov 06:23

Men sömnen kan ändå delas in lätt, mellan, djup och REM-sömn, och detta mönster* återupprepas också fem gånger varje natt?

 

*lätt, mellan, djup, REM-sömn, lätt, mellan, djup, REM-sömn, lätt, mellan, djup, REM-sömn...

mag1 6428
Postad: 25 nov 09:25

Ja, absolut det är en cykel med flera olika typer av sömn inom varje cykel. Men i din boks definition ingår inte REM i själva "NREM-sömncykeln", utan verkar "räknas" som något utanför/mellan dessa fem sömncykler.

Svara Avbryt
Close