3 svar
33 visningar
eddberlu 1399
Postad: 18 feb 11:56

Sönderfall

Hej! Har lite frågor kring denna. Precis börjat komma igång med sönderfall så är inte helt bekväm med räkneuppgifterna än. Jag vet ju att vid beta minus sönderfall så är det ett överskott av neutroner och en neutron blir då till en proton. Detta tecken , hittar jag inte, är det för gamma-strålning? Det som illustreras i teckningen är sönderfallet men jag blir lite osäker på vad som är vad i illustrationen. är 0,17 MeV den energi som frigjordes)? Samt , en elektrons maximala energi, kan den vara något annat än en elektrons vanliga laddning? 

Mesopotamia 751
Postad: 18 feb 12:00

Hej, 

Tecknet är gamma och står för gammastrålning, alltså fotonerna som de frågar om i uppgiften. Du kan se på sönderfallet att dotternukliderna är exciterade och frigör energi i form av gammastrålning innan de hamnar på sina energimässigt fördelaktiga nivåer.

Förstår du? 

En elektron kan vara exciterad, dvs. ha fått energi som gjort att den hoppat upp i ett annat skal (en annan orbital). Läs om det i din textbok och återkom.

eddberlu 1399
Postad: 18 feb 12:53

Ah, jag har läst om det men inte räknat på det och då inte riktigt vad det är som behövs göras. Känner även till att elektroner exciteras och deexciteras 

eddberlu 1399
Postad: 18 feb 20:59 Redigerad: 18 feb 21:08

Så jag har förstått att b) är bara som när man räknar ut hur mycket energi som frigörs. Den energin som frigörs är den maximala energin en elektron kan va.

a) Förstår jag inget av fortfarande. Förstår att man ska använda E = h·f men vet inte riktigt hur jag ska tolka sönderfallsschemat.

Svara Avbryt
Close