12 svar
770 visningar
Yngve 7993 – Mattecentrum-volontär
Postad: 27 jul 2017 Redigerad: 27 jul 2017

Sorglig nyhet

Jag såg just på facebook att Henrik Eriksson (vår Henrik) har gått bort efter en kort tids sjukdom.

Jag tänkte att denna tråd skulle kunna ge en möjlighet för oss ("dom som vill", som Henrik skulle ha skrivit) att skriva en rad.

Kopierat från Henriks facebooksida:

Till Henriks alla vänner på fb.

Efter en kort tids sjukdom gick Henrik bort i morse. Han fick avsluta livet hemma, så som han önskade sig.

De sista två veckorna var han omgiven av familjen och gjorde bara precis vad han önskade, som att ligga i solen, lyssna på musik, äta ett vinbär och ta ett morgondopp i Norrviken.

Henrik blev 75 år. Han var fortfarande aktiv med alla sina älsklingssysslor: att undervisa, att spela i orkestrar och i familjen, att översätta Gilbert & Sullivans komiska operor, att läsa japanska, att leka med barnbarnen, att följa med Gerd på tusentals kulturevenemang, med mera.

Vi vet att Henrik betydde väldigt mycket för oerhört många människor. Han har undanbett sig begravning men önskade att hans facebooksida skulle användas av dem som ville skriva en hälsning.

Gerd, Viggo, Kimmo och Jonna

Yngve skrev :

Jag såg just på facebook att Henrik Eriksson (vår Henrik) har gått bort efter en kort tids sjukdom.

 

Dessa två ord sammanfattar ganska väl vad jag känner just nu. Det är helt otroligt hur mycket detta forum har blivit en del av hemma för mig. Visst har jag ett vanligt jobb på vardagarna, men detta är vad jag är stolt över och helst pratar om. Varje person här, frågeställare som alla som svarar, gör mig stolt över att få representera detta hörn av internet, men alla människor som lägger ned sin själ på att svara på frågor här betyder något alldeles särskilt. För ett par veckor sedan meddelade Henrik oss moderatorer och admins om läget, och berättade att han troligen inte skulle orka moderera mer. Trots det har han flertalet gånger svarat på inlägg här och var. Det talar för hur engagerad Henrik har varit i allas studier, och var ända till slutet. Tack, Henrik, och sov gott! 

Henrik var en av de människor här på Pluggakuten som jag kände att hag hoppades få möta någon gång i verkligheten. Nu blir det aldrig så - fast varje gång det  dyker upp en akustikuppgift som handlar om noder och bukar kommer jag att tänka på honom!

Yngve 7993 – Mattecentrum-volontär
Postad: 28 jul 2017 Redigerad: 28 jul 2017

Jag har haft förmånen att få träffa hela familjen Eriksson. Både Henrik, Gerd och Kimmo har undervisat mig på KTH i olika kurser i Programmering, Numeriska metoder och Diskret matematik. Jag har även träffat både Viggo och Linda under min tid på Teknisk Fysik KTH.

På senare år har jag stött på Henrik i olika språkrelaterade grupper på facebook och nu även här på Pluggakuten. Senaste gången vi sågs var i vintras på Mattecentrums kansli när han, jag och Dr. G fick en förhandstitt på nya Pluggakuten.

Jag har alltid tyckt om Henrik, jag har alltid sett honom som én positiv, klok och eftertänksam person med en speciell humoristisk glimt i ögat. Här på Pluggakuten anser jag att han har varit helt outstanding i konsten att med mininala medel lyckas förklara matematiska sammanhang så att de plötsligt blir helt självklart enkla.

Han lämnar ett stort tomrum efter sig och jag kommer att sakna honom mycket.

statement 2051 – Moderator
Postad: 28 jul 2017 Redigerad: 28 jul 2017

Verkligen tråkig nyhet. Har själv inte haft äran att träffa Henrik men utifrån hans engagemang på forumet är jag övertygad om att detta varit en underbar person.

Vila i frid <3

Minounderstand 177
Postad: 28 jul 2017

Fick reda på detta genom datasektionen, hade ingen aning om att det var samma Henrik som hängde här.

Vilken eldsjäl!

Vila i frid, Henrik.

Bubo 2244
Postad: 29 jul 2017

Så tråkigt.

Det märktes här att Henrik visste inte bara vad han själv gjorde, utan mycket ofta också exakt hur frågeställaren tänkte. Med några få väl valda ord beskrev han ofta både ett misstag och rätt väg framåt.

Japanska är, liksom operaöversättningar, ingen vanlig hobby men jag blir ändå inte förvånad. Minnet av Henrik - och respekten för honom - kommer att leva länge både här och på andra håll.

dajamanté 4331
Postad: 29 jul 2017

Hej,

Jag har precis läst det, jag hade lite kontakt med Henrik så det är klart att det är inte min plats att kommentera om er vän, men man blir väldigt ledsen att få veta det. Han verkar vara väldigt älskad och det är många som saknar honom.

Det är absolut din plats att göra det Daja.

Meningen är att alla som vill skriva något om Henrik ska få göra det, oavsett relation till honom.

dajamanté 4331
Postad: 29 jul 2017

För ett tag sedan läst jag ett kort roman till min japansk kurs och tänkte posta en fråga, (för fortfattaren använde en konstigt kanji), i fall någon annan hade en åsikt. Men till slut gjorde jag aldrig det (jag trodde ingen blir intresserad). Och jag ångrar mig nu, för att jag har förlorat en tillfälle att lära känna Henrik. Vi skulle säkert ha en roligt diskussion :(

Med mig var han väldigt bra att visa riktning till svaret med sina frågor. Jag såg på andra tråd att han försökt få andra känna glädje när dom letade efter matematiska lösningar, som jag tycker är oerhört viktig, vackert och inspirerande.

Alla mina tänkar till familjen, han kommer att vara mycket saknad.

Mattecentrum 61 – Admin
Postad: 14 aug 2017 Redigerad: 14 aug 2017

Henrik var en verklig eldsjäl som funnits med oss på Mattecentrum länge. Innan han blev moderator här på PA var han med och modererade forumet på matteboken.se och han har funnits med i föreningens kulisser på andra sätt under en lång tid. Han var också en av de första som hoppade på moderatorrollen här på det nya forumet och bidrog till att vi har fått en så fin uppstart.

Att Henrik var en engagerad människa med stort intresse för matematik och vetenskap har varit uppenbart här på forumet. Vi kan bara hålla med om tidigare kommentarer om hans passion för att sprida kunskap och engagera andra, och att hans närvaro kommer vara saknad.

Eftersom vi inte kan skicka en blomma såhär digitalt ville vi ha en bild istället. Vi fastnade för ett Lindenmayer-system: Växande från en stadig stam, i ständigt nya iterationer och vinklar, men alltid följande samma grundläggande princip.

Henrik, tack för ditt engagemang och vila i frid. Vi skickar varma tankar till dina nära.

Mattecentrums kansli och styrelse

SvanteR 1070
Postad: 18 aug 2017

Det var sorgligt att höra!

Jag kände inte Henrik utöver det han skrev i forumet, men det var uppenbart att han både var duktig på att hjälpa de som frågade och dessutom väldigt engagerad. Jag kommer att sakna honom och hans bidrag här!

ttdang 3
Postad: 22 aug 2017

Vila i frid!
Alla tankar går till Henriks nära och kära.

Svara Avbryt
Close