3 svar
29 visningar
Pimpi är nöjd med hjälpen
Pimpi 57
Postad: 15 nov 2021 18:46 Redigerad: 15 nov 2021 18:47

sporuleringsfrekvensen och viable counts

Hej! Varför behövde jag utföra viable counts för att bestämma sporuleringsfrekvensen?  Har googlat i flera timmar men hittar inget. 

mag1 5245
Postad: 15 nov 2021 21:05

Du anger inte vilket/vilka viable counts som användes, eller hur du beräknade sporuleringsfrekvensen. Men jag tror att följande innehåller svaret på din fråga. Om inte, specificera lite mer vad du gjorde.

Sporbildande bakterier kan förekomma i två typer, antingen som vegetativa celler eller under någon del av sporuleringscykeln. Och i en och samma population av bakterier (t.ex. i cellkulturmedia eller på platta) kan båda typerna förekomma. Kruxet är att det är svårt att räkna antalet sporer i en population, vilket gör det svårt (eller omöjligt)att jämföra antalet sporer med antalet vegetativa celler direkt i en population. Ett sätt att komma runt detta är att låta de bildade sporerna växa till sig till livskraftiga (=viable) celler, istället räkna dessa celler.

Sporerna fås efter att de vegetativa/livskraftiga cellerna i ursprungskulturen avdödats. Det kan t.ex. göras genom att en känd volym av cellkulturen tas och de levande cellerna avdödas med t.ex. etanol (som vid Clostridium difficile). Efter avdödandet finns de (bl.a. kemiskt) resistenta sporerna, som efter acklamation till cellkulturmediet börjar leva och viabla (vegetativa) celler kan observeras och räknas - och då kan koncentrationen av sporer i ursprungspopulationen bestämmas. Och då antalet celler kan bestämmas i ursprungspopulationen kan en kvot/frekvens beräknas.

SvanteR 2592
Postad: 15 nov 2021 21:40

Vet du vad sporuleringsfrekvens är?

Pimpi 57
Postad: 17 nov 2021 01:23

Jaaaahaaa ok, nu förstår jag, vad smart att göra så. Tack så mycket!!!!

Svara Avbryt
Close