2 svar
48 visningar
naturare04 22
Postad: 30 nov 2021 22:39

Språk 4 och matematik 5 som extrakurser

Hej!

Jag går just nu i 2an i natur och valde i början av året att lägga till spanska 4 som ett av mina ämnen med extra merit. Spanska 3 gick helt okej för mig, så tänkte att jag inte förlorade någonting när jag valde att lägga till spanska 4. Dock gick det inte alls efter mina förväntningar, bytte lärare och ser inte alls någon motivation till att plugga språket längre och vet knappt om det går att hoppa av en kurs såpass långt in i den.

Till min fråga; om jag hade hoppat av spanskan hade jag förmodligen lagt till matte 5 som extra merit (ska även lägga till engelska 7) problemet är dock att matte 4 och matte 5 ligger parallellt och vet inte alls hur det kommer se ut i schemat. Har någon haft de kurserna parallellt, och hur gick det? Och är det värt att gå klart spanska 4 trots att det kanske inte går så bra? Både spanska 4 och matte 5 ger en meritpoäng.

Smaragdalena 60311 – Lärare
Postad: 30 nov 2021 23:03

Ma5 bygger inte särskilt mycket på Ma4, så det brukar gå bra att läsa de båda kurserna parallellt (man brukar spara de delar av Ma5 som bygger på kunskaper i Ma4 så att man läser dem i rätt ordning). Nu i år har man gjort om mattekurserna ganska mycket och flyttat om saker mellan olika kurser, så en del av det du läste i Ma1 (t ex primtal och andra talbaser än 10) numera ligger i Ma5. Det borde betyda att Ma5 är enklare än vanligt i ett par år nu.

jonis10 1917
Postad: 30 nov 2021 23:05

Hej,

Jag själv läste inte språk på gymnasiet, men det borde inte vara några problem att läsa matte 4 och matte 5 parallellt då deras innehåll är disjunkt. Vad jag kommer ihåg så innehåller integraler som kanske är liten fördel att ha läst matte 4 innan, men inget som sätter stop för dig.  

Svara Avbryt
Close