4 svar
80 visningar
sljd är nöjd med hjälpen
sljd 48
Postad: 17 okt 2021 22:13 Redigerad: 17 okt 2021 22:17

Stamceller

Hejsan !

Har en fundering som jag inte kan hitta svar på och undrar om någon kan hjälpa mig. Det handlar om stamceller. Jag vet att den befruktade äggcellen i takt med att den delas upp till dag 5 kallas för embryonala stamceller och att de kan utvecklas till olika celltyper. Jag vet också att vi har adulta stamceller och att de finns i oika organ och att de ersätter skadade och åldrande celler. Det jag undrar är : när cellerna delar sig och blir fler och fler och efter dag 5 när de embryonala cellerna specialiserat sig till tex nervceller, muskelceller, blodceller osv hur blir de adulta stamceller? 

Är det så att de embryonala stamcellerna också blir till adulta stamceller, eftersom att det också är en celltyp ?

mag1 Online 7607
Postad: 17 okt 2021 22:37

Stamcellerna finns kvar, därför att de behövs för att fylla på med nya celler i skadade delar, och för att t.ex. hela tiden bilda nya blodceller. Men det sker en cellmognad även kallad differentiering, där de embryonala stamcellerna förändras och blir till adulta stamceller. Denna mognad sker i samband med att alla embryots celler börjar differentiera för att bilda tre olika lager av celler (grodblad på svenska). Och från dessa grodblad kommer sedan resten av kroppen bildas. Så i och med att de embryonala stamcellerna differentieras, så specialiseras de och kan inte ge upphov till alla celltyper vi har i kroppen. I stället blir de adulta stamceller, som kan ge upphov till nya celler, men endast av en viss typ (adulta stamceller som ger upphov till blodceller kan t.ex. inte ge upphov till spermier, och tvärt om).

sljd 48
Postad: 17 okt 2021 23:30

Så de embryonala stamcellerna ger upphov till 3 cellager som utvecklas åt olika håll och det är de 3 lagren som ger upphov till olika vävnader, och där bland dessa finns de adulta som sedan kan utvecklas till en viss celltyp ? Har jag förstått det rätt?

mag1 Online 7607
Postad: 18 okt 2021 08:30

Ja så kan det beskrivas. Stamcellerna är bara embryonala (=kan bilda alla celltyper i kroppen) innan de tre lagren bildas. När lagren bildas kommer de embryonala stamcellerna differentiera till mer specialiserade stamceller. Och de flesta av dessa specialiserade stamceller kommer att bilda vävnader, men en del bildar adulta stamceller (som är mer specialiserade).

sljd 48
Postad: 19 okt 2021 10:16

Tack så mycket för hjälpen :) nu förstår jag

Svara Avbryt
Close