3 svar
1749 visningar
NA15 157 – Fd. Medlem
Postad: 9 sep 2018 18:58

stärkelse i äpple och ingefära

Hej, förra året gjorde vi en laboration som handlade om att påvisa stärkelse i bla äpple och ingefära med hjälp av jod. Det visade sig att stärkelsen i äpplet fanns som mest längst ut (nära skalet) och i mitten fanns det nästan inget (inget blått komplex av joden) medan ingefäran fick sin blåa färg i mitten. Vad beror det på, kommer inte ihåg?

Kan det vara så att fotosyntesen sker i skalet och där skapas mest glukos som blir till stärkelse? Men när jag tänker efter så sker fotosyntesen i bladen och inte i skalet. Gällande ingefära så växer det under marken så skalet har inte kontakt med ljus. Någon som kan sätta ihop dessa pusselbitar?

Teraeagle Online 20280 – Moderator
Postad: 11 sep 2018 16:02 Redigerad: 11 sep 2018 16:56

Kan inte påstå att jag har tänkt på det, men det sker nog ingen fotosyntes i själva frukten. Det sker i bladen hos moderplantan.

Troligen hör det ihop med hur frukten mognar. En grön banan är väldigt träaktig och innehåller mer stärkelse än den sötare, gulaktiga bananen. Stärkelsen bryts som sagt ner till enkla(re) sockerarter i takt med att mognaden äger rum. 

SvanteR 2717
Postad: 11 sep 2018 17:04

Visst sker det fotosyntes i frukter (det gröna i gröna äpplen och gröna tomater är klorofyll), men produkten där är glukos, inte stärkelse. För att det sak bli stärkelse krävs ju att glukosen omvandlas, och det kan växten styra till specifika celler.

 

På rak arm minns jag dock inte varför det skulle hamna på olika ställen i äpple/ingefära...

Teraeagle Online 20280 – Moderator
Postad: 11 sep 2018 17:13
SvanteR skrev:

Visst sker det fotosyntes i frukter (det gröna i gröna äpplen och gröna tomater är klorofyll), men produkten där är glukos, inte stärkelse. För att det sak bli stärkelse krävs ju att glukosen omvandlas, och det kan växten styra till specifika celler.

 

På rak arm minns jag dock inte varför det skulle hamna på olika ställen i äpple/ingefära...

 Intressant! Då kanske det hör ihop med det trots allt. Ingefära är väl en rot medan äpple är en frukt. Det känns ändå ganska rimligt att de ”beter sig” på olika sätt.

Svara Avbryt
Close