1 svar
23 visningar
alle123 3
Postad: 23 mar 2020

Status

Kronolekt är hur språket varierar mellan olika åldersgrupper. Ungdomar har ett annat språk än pensionärer. Vi använder andra slang än dem, som t.ex "omg" "typ". Dessutom kan vissa ord få annan betydelse, t.ex "runka" betydde förr att skaka på något, men har nu fått en helt annan betydelse... Andra exempel är "haffa". 

 

Jag har försökt ta reda på hur språk i olika situationer kan ha olika status. Jag försökte ta reda på vilket kronolekt som har olika status i olika situationer. Men jag förstod inte riktigt då jag inte riktigt vet vad definitionen av status är. 

 

En gång sa min lärare i klassrummet att en någon skulle gå och haffa en annan person. Min lärare menade förstås att en person skulle ta tag i en annan, men hela klassen tolkade det på ett helt annat sätt och började skratta. Haffa har fått betydelsen att hångla med någon, för oss ungdomar, men det fattade inte vår lärare. Jag undrar nu om min lärare i denna situation hade lägre status...

 

En annan tanke jag haft är att det formella språket oftast utgår från det språk som äldre personer pratar. Alltså tänker jag att det kanske betyder att äldre har högre status... 

Dessutom anser många att äldre ofta har mer erfarenhet osv och därför har högre status.

 

Nu undrar jag om ni vet svaret på denna fråga. När har olika åldersspråk högre status? 

Matteraction 5
Postad: 23 mar 2020

Status är inte något som är globalt definierat utan något som är enklast att ta se när det finns en skillnad i status eller tydliga roller som personer har. T ex kan man uppfatta en äldre person som försöker prata som ungdomarna inte nödvändigtvis blir tilldelad samma status som ungdomarna som lyssnar. Snarare blir personen pinsam utifrån ungdomarnas perspektiv och får därmed lägre status än gruppen av ungdomar som tycker att de jämnåriga är vettigare att lyssna på. Oftast uppfattas äldre personer ha högre status just på grund av att de är äldre - men om de inte pratar som om de vore mer erfarna så sjunker statusen snabbt! 

Jag uppfattar ofta att äldre människor har en större nyansering i hur de uttrycker sig än ungdomar. Dvs de kan vara medvetna om att runka/haffa har flera innebörder och ändå välja att använda ordet utan att vara roliga. Det är ju sammanhanget som avgör vad man menar. Runka betyder ju fortfarande skaka. Också. Den graden av bildning kommer med åldern - och det ger högre social status. 

Just "social status" är nyckeln här. Har ingen bra källa till dig - men jag hoppas på att jag kunde ge dig en ny infallsvinkel!

Svara Avbryt
Close