1 svar
36 visningar
Jets657 197
Postad: 20 nov 2022 15:50

Stilfigur

Jag undrade om man kan säga att "mat och hälsoparadoxen av vår tid" är en metafor?

Smutstvätt Online 21957 – Moderator
Postad: 20 nov 2022 17:31 Redigerad: 20 nov 2022 17:31

Njae, det skulle jag inte säga, om det inte är något helt annat som tillskrivs "mat- och hälsoparadoxen av vår tid". Annars är det mer en beskrivning, eller en hyperbol (överdrift). En metafor ska i regel innehålla en jämförelse med något helt annat. Det går att säga

Alex balanserar så många olika saker i skolan, att det är imponerande att korthuset inte fallit ihop. En lindansare smyger fram i korridorerna mellan varje lektion.

Att hantera många olika saker samtidigt är egentligen inget korthus, men den jämförelsen används eftersom både korthus och en situation med många olika aktiviteter, lätt rasar samman. 

Alex är ingen lindansare (åtminstone inte vad vi vet), men Alex sätt att magiskt balansera olika aktiviteter samtidigt, gör att vi kan jämföra Alex med en lindansare. 

När det gäller "är mat- och hälsoparadoxen av vår tid", så är det så författaren anser att det är – det kanske är en felaktig åsikt, vad vet vi, men här jämförs inte två situationer med helt olika innehåll, för att uttrycka en särskild betydelse. 

Svara Avbryt
Close