19 svar
110 visningar
lamayo är nöjd med hjälpen
lamayo 2565
Postad: 12 nov 2017 10:42

Sträcka och tid

Skulle behöva hjälp med den här uppgiften: Planet i malmö är 980km från planet i london. 

a) När planet i malmö åkt 3/10 har planet i london åkt 1/3. Hur långt ifrån varandra är de då?

b) Det tar 1,2h för planet i malmö att åka till london. Hur lång tid tar det får planet i london att åka till malmö?

Min tanke: a) 980/10=98 alltså har planet i malmö åkt 294km och planet i london ca 227km. Alltså 294-227=67 alltså 67km ifrån varandra. b) 980/1,2= ca 817km/h. 980/817= ca 1,12. Tid för planet i london är alltså 1,12h

Vad gör jag för fel?

Tacksam för hjälp!

Ture Online 8897 – Livehjälpare
Postad: 12 nov 2017 12:06 Redigerad: 12 nov 2017 12:15
lamayo skrev :

Skulle behöva hjälp med den här uppgiften: Planet i malmö är 980km från planet i london. 

a) När planet i malmö åkt 3/10 har planet i london åkt 1/3. Hur långt ifrån varandra är de då?

b) Det tar 1,2h för planet i malmö att åka till london. Hur lång tid tar det får planet i london att åka till malmö?

Min tanke: a) 980/10=98 alltså har planet i malmö åkt 294km och planet i london ca 227km. Alltså 294-227=67 alltså 67km ifrån varandra. b) 980/1,2= ca 817km/h. 980/817= ca 1,12. Tid för planet i london är alltså 1,12h

Vad gör jag för fel?

Tacksam för hjälp!

på a, 

Rita ett streck 98 mm långt, till vänster har du Malmö, till höger har du London. (1 mm motsvarar 10 km)

Planet som startar från Malmö strecket har åkt 294 km, gör en markering på ditt streck 29 mm från Malmö

Planet som startade från London har åkt 980/3 = 326 km, gör en markering 33 mm från London.

Hur långt är det mellan markeringarna i mm (mät!) ? Vad motsvarar det i km?

Kan du räkna ut svaret utan att mäta?

lamayo 2565
Postad: 12 nov 2017 12:25

5mm och 0,00005km? vet inte riktigt

Ture Online 8897 – Livehjälpare
Postad: 12 nov 2017 12:36
lamayo skrev :

5mm och 0,00005km? vet inte riktigt

Nej det är fel.

gör om .

lamayo 2565
Postad: 12 nov 2017 12:45
Ture skrev :
lamayo skrev :

5mm och 0,00005km? vet inte riktigt

Nej det är fel.

gör om .

får det nu till 40km

Ture Online 8897 – Livehjälpare
Postad: 12 nov 2017 12:55

 

Tänk igenom om det är rimligt svar, du har 980 km, ena planet har åkt nästan 300 km, det andra lite mer. Vad borde man få om man från 980 tar bort först 300 och sen 330?

lamayo 2565
Postad: 12 nov 2017 13:10

350 blir kvar

lamayo 2565
Postad: 12 nov 2017 13:19

Aha nu förstår jag a) 360km. Hur gör jag på B)?

Ture Online 8897 – Livehjälpare
Postad: 12 nov 2017 13:20

nu börjar det likna nåt! Och om du räknar ut det noggrant, alltså med de siffror som var givna i uppgiften, vad får du då?

lamayo 2565
Postad: 12 nov 2017 13:25

är det inte 360km?

lamayo 2565
Postad: 12 nov 2017 13:37

hur gör man på b

salim 1 – Fd. Medlem
Postad: 12 nov 2017 15:05

Du gjorde fel på b. du vet att 980 från malmö till london tar 1,2 timmar. nu vill du veta hur mycket det tar till från london till malmö. då ska du veta hur lång hela sträckan är. 980/3= 326 sen ska du gångra med 3 för att få hela sträckan alltså 3x326= 978 km är den totala sträckan från London till Malmö. Nu är nästa steget hur långt tid tar det? du vet att 1,2 är 80 minuter då ska du dela det på 980/80 för att få svaret hur långt tid det tar per minut. då blir det 12,25 per minut. Sen ska du dela detta med 978 för att hur långt tid det tar. Så: 978/12,25= 79,8 m. I och med att du inte måste ha svaret i timmar kan du skriva de i minuter alltså 79,8 minuter

Ture Online 8897 – Livehjälpare
Postad: 12 nov 2017 15:14
lamayo skrev :

Skulle behöva hjälp med den här uppgiften: Planet i malmö är 980km från planet i london. 

a) När planet i malmö åkt 3/10 har planet i london åkt 1/3. Hur långt ifrån varandra är de då?

b) Det tar 1,2h för planet i malmö att åka till london. Hur lång tid tar det får planet i london att åka till malmö?

Min tanke: a) 980/10=98 alltså har planet i malmö åkt 294km och planet i london ca 227km. Alltså 294-227=67 alltså 67km ifrån varandra. b) 980/1,2= ca 817km/h. 980/817= ca 1,12. Tid för planet i london är alltså 1,12h

Vad gör jag för fel?

Tacksam för hjälp!

Vi kan enkelt räkna ut hastigheten för planet från Malmö. det är 980/1,2 km/h

1. På en viss tid T kommer det planet enligt uppgift a 980*3/10 km

2. På samma tid T kommer det andra planet 980/3 km

Räkna ut tiden T med informationen i 1.

Använd sen T för att räkna ut hastigheten på planet från London enligt 2.

Slutlöigen, använd Londonplanets hastighet och den kända sträckan Malmö-London för att räkna ut tiden.

Bra formel att använda: s = t*v

s = sträckan

t = tiden

v = hastigheten

lamayo 2565
Postad: 12 nov 2017 16:07

tack nu förstår jag! svaret på b blir alltså 79,8min.

Ture Online 8897 – Livehjälpare
Postad: 12 nov 2017 16:25

Nej, svaret ska bli 1 timme och 12 minuter eller om du så vill 72 minuter. 

Det är bara lite luddigt förklarat i din första uträkning så jag kan inte följa resonemanget.

lamayo 2565
Postad: 12 nov 2017 16:39

okej,

lamayo 2565
Postad: 12 nov 2017 16:53

hänger inte riktigt med här hur ska jag börja

lamayo 2565
Postad: 12 nov 2017 17:03

jag har 1. 294 är hastigheten. 2. planet i london kommer på samma tid 326km. 

är det 294*980 då? sorry att jag e lite tröög i detta...

lamayo 2565
Postad: 13 nov 2017 17:37
Ture skrev :

Nej, svaret ska bli 1 timme och 12 minuter eller om du så vill 72 minuter. 

Det är bara lite luddigt förklarat i din första uträkning så jag kan inte följa resonemanget.

Har nu gjort det som står: H malmö=816km/h. På 0,36h kommer malmö 294km och på samma tid 0,36h kommer london 326km. 326/0,36=905. 905*980=886900. Vad har jag gjort fel på?

lamayo 2565
Postad: 13 nov 2017 17:40

Delar jag 980/905=1,08h och det blir ej 72min. Vet du vart jag har rört till det?

Svara Avbryt
Close