3 svar
57 visningar
KriAno är nöjd med hjälpen!
KriAno 107
Postad: 15 apr 2019

Strålning

Hej!

Varför försvagas betastrålning av glas? 

Försvagas betastrålning och alfastrålning av bly, eller är det bara gamma?

Eftersom betastrålning består av laddade partiklar och stoppas genom elektromagnetiskväxelverkan borde väl betastrålningen försvagas mest av bly, som består av metallatomer med ett gemensamt elektronmoln. 

Sker det elektromagnetisk växelverkan mellan glasets atomer och betapartiklarna?

Med vänlig hälsning 

zo0ok 93
Postad: 15 apr 2019

Det enkla och korta svaret är att gamma-stråling är svårast att stoppa, och alfa-strålning lättast (beta-strålning mitt emellan).

Varken alfa/beta kan ta sig igenom bly (sedan om du har en kraftig strålkälla och väldigt lite bly så kanske du inte är helt säker).

 

Jag kan inte uttala mig specifikt om glas (och det finns såklart olika glas), men eftersom betapartiklarna är laddade så ska det nog vara säkert att anta att de växelverkar med laddade partiklar.

Hoppas någon annan kan ge dig mer exakt svar.

SeriousCephalopod 1809
Postad: 16 apr 2019

Innan man visste vad alfa-, beta-, och gammastrålning var mer mikroskopiskt så kunde man skilja på dem främst genom kvalitativ penetrationsstyrka, med vilket man menar att alfta blockeras av allt som blockerar beta, beta blockeras av det som blockerar gamma, och gamma har högst penetrationsförmåga som de andra två för ett givet material. Även om beteckningarna visade sig beteckna olika typer av partiklar så är det ursprungligen ett mått på rak styrka. 

Beta blockeras väl av ett lager bly. Att man tar upp glas är endast för att uppmärksamma att glas "räcker" även om olika tjocklekar kan behövas beroende på det radioaktiva materialet då olika isotoper avger olika stark betastrålning. Även glas har elektroner och protoner i sig som kan växelverka med elektronen.

Tumregler för tjocklekar av olika material i relation till deras blockeringsförmåga och hur det beror av energin i strålningen tyckte jag redovisades ganska väl i https://sciencedemonstrations.fas.harvard.edu/presentations/%CE%B1-%CE%B2-%CE%B3-penetration-and-shielding

KriAno 107
Postad: 16 apr 2019

Tack för er hjälp! :) 

Svara Avbryt
Close