3 svar
75 visningar
Candyflossfun08 20
Postad: 28 sep 19:42 Redigerad: 28 sep 21:33

Stress i skolan

Hej!

Den senaste tiden har jag haft väldigt mycket stress på grund av skolan. Jag har aldrig gillat presentationer och den senaste tiden varje gång jag får någon presentation så börjar jag få stress. Jag blir nervös och börjar få ont i magen. När det kommer till att prata med mina vänner ute så känns det helt okej. Men så fort jag måste presentera framför hela klassen så får jag stress. Imorgon har jag en presentation och jag undrade om jag kunde få lite tips på vad jag kan göra för att inte bli så stressad inför presentationen?

Hilda 355 – Live-hjälpare
Postad: 28 sep 21:16

När jag har tyckt det är jobbigt att prata så har jag fokuserat mycket på att andas djupt och tala långsamt. För mig känns det lugnande. Det kan också hjälpa att le. Det är jättebra om du väljer några personer som du tycker om och tittar på dem och ler när du pratar. Sen brukar det ofta vara bra att inte försöka säga så många saker. Fokusera på några få saker som du tycker är viktiga. 

Innan presentationen så kan du minska stressen genom att öva innan, tex med en spegel, eller ett djur, eller ett syskon/kompis. Det är alltid lättare att göra något som man redan har gjort tidigare. Tänk på att andas djupt och tala långsamt också när du övar. 

Det är nog många som tänker likadant men troligtvis låter bli att säga det, så du kanske kan finna lite tröst i att du inte är ensam att känna på det sättet. Om du tycker att det är jobbigt att titta på alla åhörare kan du försöka att fokusera blicken på någon punkt ute i klassrummet istället för att fokusera på alla klasskamrater. Undvik dock att ”gömma dig i pappret”, det är viktigt att man talar till sina åhörare även fast man inte behöver titta dem rätt i ögonen. 

Glödlampan Online 12
Postad: 29 sep 23:13

Du kanske också kan kommunicera med din lärare och berätta hur du känner. Men det kanske bara är att fly problemet egentligen? 

Svara Avbryt
Close