3 svar
1226 visningar
emmali97 är nöjd med hjälpen
emmali97 65 – Fd. Medlem
Postad: 12 feb 2018 09:34

Strömledande förmåga

Hej! Skulle behöva hjälp med vad det finns för regler för vilka föreningar som leder ström. Gjorde en laboration som jag fick delvis fel på och nu behöver jag hjälp med lite frågor.

Om ämnen löser sig i vatten beror väl på hur lika dessa är, dvs vad för sorts bindningar de kan binda till varandra med? Om det andra ämnet kan binda med dipol-dipol-bindningar, vätebindningar eller jon-dipol-bindningar är de väl vattenlösliga? 

Men det är väl bara jonföreningar som är strömledande? Varför är inte dipoler strömledande? Många dipolers mer elektronegativa atom brukar ju ha extra icke-bindande elektronpar? 

Smaragdalena 78675 – Lärare
Postad: 12 feb 2018 09:40

För att en lösning skall kunna leda elektrisk ström krävs det att det finns något som kan flytta sig och bära med sig de elektriska laddningarna. Om det är en lösning av ett salt (d v s en jonförening) kan de positiva jonerna flytta sig åt ena hållet och de negativa jonerna åt andra hållet, d v s det kan flyta en ström genom lösningen. Om det "bara" är dipoler, har de inte den möjligheten - möjligen kan dipolerna vrida sig åt rätt håll, men de kan inte förflytta någon laddning. Om det finns fria elektronpar i dipolen hjälper inte de till att leda elektricitet om de inte har någonstans att hoppa (och skulle de hoppa skulle det ske en kemisk reaktion).

emmali97 65 – Fd. Medlem
Postad: 12 feb 2018 09:53

Vad menar du med att de inte har någonstans att hoppa?

Smaragdalena 78675 – Lärare
Postad: 12 feb 2018 10:09

Vart skulle elektronerna i det fira elektronparet ta vägen? Om de rör sig till en annan orbital i samma molekyl sker ingen nettoförflyttning av elektroner. Om de skulle flytta sig till en tom orbital i en annan molekyl skulle det ske en kemisk reaktion och det skulle bildas ett annat ämne.

Joner, däremot, kan röra sig genom vattnet och därmed flytta laddning d v s leda ström.

Svara Avbryt
Close