4 svar
769 visningar
anya 8
Postad: 19 aug 2017

Studiemotivation

Hej!

Jag har alltid tyckt om att plugga även om det varit tufft ibland. Då jag mött motgångar i mina studier så har jag alltid hållit humöret uppe för jag vill verkligen lära mig nya saker.  Nu ska jag börja mitt andra år på universitet och jag har ingen som helst studiemotivation. Jag räds dagen då föreläsningarna sätts igång.  Året som har passerat har slagit mig hårt, jag var inte super smart i gymnasiet men jag hade ändå tämligen bra betyg, men nu har jag haft super svårt med bara att bli godkänd på kurser. Det första jag hörde när började studera var att omtentor är vanligt o inte alls särskilt farligt , men nu har jag skrivit om 4 omtentor snart tre gånger och ändå inte blivit godkänd ( börjar ifrågasätta min intelligens och min studieteknik). Jag vet inte ens om jag får fortsätta läsa vidare i höst med så många kurser underkända.  

Det jag vill komma fram till är att jag har liksom ingen motivation till att gå på föreläsningar om jag ändå bara kommer se ut som ett ? och misslyckas gång på gång.  Jag  är inte ute efter sympati även om det verkar så, utan jag är super nyfiken hur håller man igång studiemotivationen? Har ni några tips?

Jag har redan tappat min och terminen har inte startat än men ska skriva två omtentor innan , vet med mig redan nu att det inte ser ljust ut.

Det som jag hört många gånger är att tänka på karriären för att  motivera en, men det känns lite svårt när jag läser ett civilingenjörsprogram och har ingen aning om vilken typ jobb det kan leda till, det verkar ingen annan av 21 personer jag frågat inte heller veta.

Vad har ni för knep för att få upp studie motivation? 

Tänkte att det är värt att fråga

Alan123 325
Postad: 19 aug 2017

Kämpa på bara! Du klarar det!

Nitalarlatin 19
Postad: 20 aug 2017

Ställ dig själv frågan varför du läser ett civilingenjörsprogram tycker inte det verkar som du har detta klart för dig. Är det för att du är intresserad av ämnena? Gillar du problemlösning och drömmer om att förbättra världen? Vill du ha ett jobb som ställer krav på dig varje dag så du måste hålla dig alert? Är det för att kunna säga att du är civilingenjör?
Fundera över anledningarna till att du läser det du gör. Skriv ner alla anledningar du kommer på, utan att döma dig själv, var totalt ärlig mot dig själv.  
Fundera igenom om du gör detta för dig själv eller för din omgivningen.

När du har klart för dig varför du läser det du gör så brukar det vara lättare att hitta motivation i det.

Då kan det vara bra att fundera på studieteknik och våga prova olika studietekniker mot vad du gjorde i gymnasiet. Uppenbarligen är det något du missar/inte förstår som gör att du inte klarar tentorna, titta igenom tentorna och kolla vad du missar. Bryt ner varje uppgift i mindre delar och se vad du inte förstår, se till att fylla igen kunskapsluckan innan du går vidare.

Sadbrokenvictim 5
Postad: 20 dec 2020

Hej! Jag tycker att det viktigaste är att du mår bra så att du orkar med att plugga. Mitt bästa tips till dig är att hitta en fritidsaktivitet som är rolig och får dig att må bra, som till exempel Taekwondo eller dans, som hjälpt mig. Det kan få dig att koppla av från stress och oro. Mitt andra tips är att hitta en inspirerande miljö som du kan arbeta i, som till exempel ett bibliotek eller ett café. Att till exempel plugga i sängen kan göra att man blir trött då kroppen kan associera sängen med sömn. Ett tips för att öka din motivation är att sätta upp mål och belöna dig själv efter att du nått dina mål. Läs olika citat varje dag för att öka din motivation. Om du har människor i din omgivning som bryr sig om dig, tänk då på hur glada de skulle bli om du fick skyhöga betyg och fick ett bra jobb. Tänk på hur enklare livet blir om du blir civilingenjör och tjänar mycket. Tänk på hur många människor du skulle kunna hjälpa när du fått ett bra jobb med bra lön. Ett annat tips är att lyssna på musik när du pluggar, det kan göra dig lyckligare och mer energifull som kan öka din motivation. 

Sadbrokenvictim 5
Postad: 20 dec 2020

Lägg inte så stor vikt på motgångar, tugga inte på de som tuggummin. Tänk alltid: "Jag vill, jag kan, jag ska!". Dina motgångar definierar inte dig. Du är så fantastisk som ens klarat av att komma in på civilingenjörsprogrammet, det är otroligt! Tortera inte dig själv, tro på dig! Tvivla inte på din intelligens och dina förmågor bara för några prov. Glöm bort negativa saker och fokusera på det som är positivt. Så tror jag att du kommer att lyckas. 

Svara Avbryt
Close