1 svar
83 visningar
StudieRo 397
Postad: 19 sep 2023 22:12

Studieteknik filosofi a

Jag läser filosofi A på gymnasiet just nu. Men har problem med studietekniken.

Sitter jag och läser utan att anteckna så har man strax glömt bort det mesta av texten.

Sitter jag och läser och försöker anteckna så skriver jag i princip av boken (tankegångar som skrivs ned och måste kommas ihåg) och då kan jag ju lika gärna skippa anteckningarna och bara läsa boken igen. Att endast använda nyckelord och mindmap fungerar inte för det är svårt att få ner tankegångarna med enstaka nyckelord.

 

Jag förstår det mesta när jag läser det, men det är svårt att skriva om med egna ord eftersom det är så mycket detaljer.

 

Försöker få A i krusen så att bara förstå "typ" eller "ungefär" räcker inte.
Jag läser på distans så jag har bara kursboken att tillgå.

Så hur bör en studieteknik se ut i det här fallet?

viktor22 13
Postad: 27 sep 2023 10:37

Hej! 

Jag fick A i Filosofi 1. 

Vad som fungerade för mig var att anteckna medan jag läser, men istället för att skriva av ord för ord skrev jag med mina egna ord. 

Som du sa blir det annars som att man skriver av boken. Men ur ett kognitivt perspektiv blir det även lättare för hjärnan att minnas om du studerar så. Repition är viktigt också.


Något annat som är viktigt är att just filosofera och problematisera. När det kommer till filosofi räcker det ibland inte med att enbart förstå vad som är skrivet. Viktigare är att förstå dess innebörd, olika ställningar inför dessa, och viktigast av allt för kursläsaren är nog att känna till sin egen ställning.

Efter att du har läst och skrivit om någonting, sitt och fundera, prata med dig själv (monolog) och utforska ämnet utifrån dina egna värderingar och åsikter, reflektera sedan över olika perspektiv och utmana ditt sätt att tänka. Försök att göra det intressant.

Svara Avbryt
Close