4 svar
74 visningar
butterflygirl 96
Postad: 1 jun 18:31 Redigerad: 1 jun 19:41

Studieteknik när man går på naturprogrammet

Jag har nu gått på naturprogrammet i ett läsår och känner att jag fortfarande inte har en bra studieteknik. I grundskolan gick min studieteknik ut på att anteckna och göra uppgifter. Nu när jag går natur har jag känt att det inte räcker (vilket är rimligt). Jag använder mig av flashcards, kollar på youtubegenomgångar, gör uppgifter, gamla nationella prov och för bättre anteckningar. Men det tar väldigt lång tid när samma rutin måste göras för varje ämne. Det blir svårt med att hinna med allt och svårt att avgöra vad man ska prioritera. Allt detta leder till att jag inte kan prestera så bra som jag vill. Vad kan jag göra annorlunda?

bacon 96
Postad: 1 jun 20:28

Hade exakt samma problem. Högstadiet var jag väl ”naturligt” smart och behövde inte anstränga mig. I ettan trodde jag det var samma visa, men jag överskattade min förmåga och underskattade ämnenas svårighetsgrad.

Jag började experimentera och kom fram till att den absolut bästa metoden att lära sig o prestera är

1. Ställ frågor. Så fort du inte förstår något under lektionen, fråga läraren så att du direkt korrigerar en missuppfattning eller bara klargör för dig själv. Det går också bra att anteckna själva frågan för att ställa den i slutet av lektionen.

 

2. Att läsa in hela kursen/området helgen innan eller veckan innan funkar inte i natur. Planera ditt plugg så att du får in ca 1-2 tim per dag. Inte 1-2 tim per ämne såklart, utan snarare fokusera på det du känner är svårt. Inför prov o tentor kommer såklart mer än detta krävas, men det är ju bara inför provtillfällen! 

Tips 2 låter så uppenbart men som du förmodligen vet är det otroligt mycket svårare än vad ana. Och slutligen, du kanske har polare som gör på andra sätt och har egna metoder. En av mina närmsta vänner är ett rent geni. Han brukade läsa ikapp hela mattekurser  helgen innan utan att gå på en enda genomgång. Han fick A varje gång. Som sagt, den här metoden är inte optimal för oss, mer ”vanliga” individer. Min polare hade ett IQ på säkert 150+, vilket gör det svårt att jämföra sig själv med.

 

men hörru, experimentera och etablera en teknik DU känner funkar, något som du kan förlita dig på utan att gå in i väggen samtidigt som du uppskattar studierna. 

butterflygirl 96
Postad: 1 jun 21:02 Redigerad: 1 jun 21:10

Tusen tack för svaret. Jag tänker att jag kan försöka experimentera mer under sommaren och samtidigt få lite förkunskaper inför kurserna i tvåan. Och jag förstår att det är viktigt att acceptera att vissa (jag bland annat) behöver kämpa mer för att kunna prestera bra medan det kommer naturligt för andra är det första steget. 

kemalghidey 27
Postad: 1 jun 21:18

Pomodoro tekniken rekommenderar jag när du ska plugga. Men vad du än kommer fram till, ta alltid 2-3 dagars paus varje vecka. Annars lär du gå in i väggen. Jag brukar inte plugga dagarna jag skrivit prov tex.

butterflygirl 96
Postad: 2 jun 08:55
kemalghidey skrev:

Pomodoro tekniken rekommenderar jag när du ska plugga. Men vad du än kommer fram till, ta alltid 2-3 dagars paus varje vecka. Annars lär du gå in i väggen. Jag brukar inte plugga dagarna jag skrivit prov tex.

Menar du paus från att plugga? Är inte 2-3 dagars paus mycket isåfall? Jag har varit tvungen att plugga nästan varje dag hela detta läsår och har ändå behövt stresspluggat en stor del. Och efter ett prov så har jag andra prov, så jag känner att jag inte kan ta en paus och återhämta mig. Det blir lite som en ond cirkel.

Svara Avbryt
Close