1 svar
141 visningar
alix2a är nöjd med hjälpen
alix2a 416
Postad: 16 mar 2022 17:38

Styrka på fiberprotein och globulära protein?

I mina lektionsanteckningar står det att fiberprotein har svaga bindningar men i kemiboken, och delvis internet, tycks det stå att fiberprotein är starka proteiner, hur starkt är fiberprotein egentligen i jämförelse med globulära? Borde det inte vara fiberprotein då de har mer "regelbundenhet" i bindningarna?

mag1 9065
Postad: 16 mar 2022 21:08

Det är en knepig fråga att svara på. Delvis för att varje protein kan anses vara unikt, och har därmed sin egna unika uppsättning av bindningar. Sedan beror det även på vilka bindningar som jämförs. Proteiner har förutom de kovalenta peptidbindningarna, massvis med stabiliserande interaktioner (som uppstår av bindningar mellan aminosyrorna). Och samtidigt utsätts proteinet för destabiliserande krafter/interaktioner, som de stabiliserande interaktioner kompenserar för. I proteinets favoritmiljö resulterar summan av alla stabiliserande och destabiliserande effekter att proteinet en stabil struktur.

Sedan kan vissa proteiners enskilda proteinmolekyler (monomer) dessutom finnas i komplex med ytterligare kopior (bildar då dimer, tetramer etcetera), och där binder de olika proteinmolekylerna till varandra. Vissa proteiner kan dessutom bilda komplex med andra typer av proteiner, genom skapandet av gemensamma bindningar mellan de olika proteinerna. Generellt sätt finns det massvis med svaga bindningar mellan atomerna i proteiner utöver de starka kovalenta bindningarna (peptid- och disulfidbindningar). Men om det finns massvis med svaga bindningar, så blir summan av bindningarna/styrkan stor nog att övervinna de destabiliserande interaktionerna.

Så att ge ett övergripande svar går inte riktigt, för det beror på sammanhanget (inom ett protein, mellan flera proteiner av samma sort, eller mellan olika proteiner som bildar komplex).

Det finns t.ex. komplex av fiberproteiner som tål/står emot utsträckning bra, t.ex. kollagenfibrerna i vårt skinn (dessa fibrer förhindrar att huden brister sönder när den sträcks under normala förhållanden, vid för stora krafter brister så klart huden).

Ett annat exempel är fiberproteinet elastin, som också finns i bl.a. huden. Det kan till skillnad från kollagen sträckas ut och har egenskapen att sedan kunna dra ihop sig. Motsvarande om du drar lite i huden så kommer elastin låta huden sträckas lite och sedan när du släpper taget, drar huden ihop sig och återgår till hur den var tidigare. Kollagenet ser i detta fall till att huden inte sträcks för mycket så att bindningarna mellan elastin och cellerna bryts och huden brister.

Svara Avbryt
Close