1 svar
116 visningar
rookie är nöjd med hjälpen
rookie 12
Postad: 3 maj 2022 21:29

Svängningsrörelse

Fråga: Albertina hade en gammal motorcykel med dåliga stötdämpare. Vid ett tillfälle när hon var ute och körde så började motorcykeln gunga kraftigt. Albertina stannade genast och tittade på vägen. Hon såg då att det fanns bulor tvärs över vägen med jämna mellanrum. Hon mätte avståndet mellan dessa och fick det till 12 m. Sedan mätte hon hur mycket motorcykeln sjönk när hon satte sig på den och resultatet blev 2,5 cm. På registreringsbeviset stod det att motorcykeln vägde 220 kg fulltankad, utan förare. Albertina vägde 86 kg i sitt mc-ställ.
Vid vilken hastighet får hon störst problem med gungningen?

Jag har förstått att våglängden är 12m och förändringen i längd är 0,025. Formeln jag har tänkt att använda är v=lambda/T och för att få T använder jag formeln T=2*pi * (m/K)^0.5. Min fråga är att i facit använder de endast Albertinas massa när de räknar ut K enligt formeln, K=mg/förändring i längd. Men sedan använder de hela massan alltså 220+86 för att räkna ut T. Varför gjorde de så?

När Albertina (86 kg) satte sig på motorcykeln pressades fjädringen ihop 2,5 cm. Är du med  på att man kan använda dessa fakta för att beräkna fjäderkonstanten?

Svara Avbryt
Close