8 svar
656 visningar
Kristina 41
Postad: 18 apr 2021 17:22

Svår bygguppgift i teknik i 9:an

Jag går i 9:an och vill gärna behålla mitt A i teknik.

 

Vi har fått en uppgift att bygga något som är rörligt och som fyller en funktion. Vi har några veckor på oss.

Jag har svårt att komma på ett lagom svårt projekt. Först tänkte jag en svävande lampa, men det tror jag blir för svårt.

Vår lärare har sagt att det kan vara till exempel en bil, båt, digital klocka eller en högtalare men helst inget av dem gör vi ska helst komma på något själva.

Jag har funderat på något med solceller, till exempel en robot, men den fyller ju ingen funktion.

Jag har googlat lite på idéer. Tyckte till exempel att experimentet jag såg med koppartråd i spiral med batteri och magneter var lite intressant, men det fyller ju inte direkt någon funktion.

Vår lärare är bra på att lära ut men här förstår jag inte riktigt hur mycket hon väntar sig.

Laguna 28443
Postad: 18 apr 2021 18:46

Får det vara något som redan finns, eller ska ni uppfinna något? Bil och båt och digital klocka (är den rörlig?) finns ju redan. Hur skulle ni kunna bygga en bil på två veckor? Menar läraren att det skulle vara en modell av en bil?

Vad har ni lärt er för byggtekniker? Lödning? Bocka plåt? Svarva trä? Gjuta plast? 3D-utskrivning? Kan ni använda utrustning i skolan, eller ska ni göra saken hemma? Kan ni göra elektroniska saker?

Något som rör sig kan alltid vara en leksak för ett barn. Jag gjorde en liten gunga för en docka att sitta i en gång, med några pinnar och kulor som jag borrade hål i.

Man kanske kan försöka dela upp världen i rörliga föremål: motor eller inte motor. Hjul eller inte hjul.

Kristina 41
Postad: 18 apr 2021 19:00

Ja modell av en bil fast den ska kunna röra sig. Och det är nog okej om det redan finns men inte just de sakerna hon räknade upp för hon tyckte vi skulle använda vår fantasi.

Vi kan inte något av det du skriver som att löda och sånt utan vi har motorer och batterier och sladdar och spikar och ståltråd och kartong och sånt. Vi får ta med hemifrån. Jag funderade på kanske solceller för det tror jag vi har hemma på balkongen till en liten lykta.

En leksak var en rolig idé.

ThomasN 1801
Postad: 22 apr 2021 12:07

Jag började spåna lite på din ide med solceller.

Kan man montera dem på en motor som sakta vrider solcellerna så att de riktas mot solen?

Kristina 41
Postad: 22 apr 2021 15:12

Jag funderade på en Arkimedes skruv driven av solceller. Det borde väl kunna vara möjligt och funktionen det skulle fylla kan ju vara en vattenpump där det inte finns el.

Teraeagle 20215 – Moderator
Postad: 22 apr 2021 15:19
Kristina skrev:

Jag funderade på en Arkimedes skruv driven av solceller. Det borde väl kunna vara möjligt och funktionen det skulle fylla kan ju vara en vattenpump där det inte finns el.

Ja absolut, men det är troligen ännu enklare att bygga en centrifugalpump av någon rund behållare (tänk snusdosa) och en liten elmotor som du t.ex. driver med en solcell. Sök på youtube efter ”homemade centrifugal pump” så kommer du att få massvis med inspiration. Din idé att använda pumpen där det inte finns el kan du ju spinna vidare på. Den kan t.ex. vara användbar om man behöver få upp vatten från en brunn eller om man är på utflykt i naturen. 

Kristina 41
Postad: 22 apr 2021 15:21

Ja, jag känner mig lite taggad på detta. Och som du säger, det finns ju gott om tillfällen man kan behöva ngt liknande faktiskt. Ska googla vidare på detta. Tack!

Teraeagle 20215 – Moderator
Postad: 22 apr 2021 15:27

Om du nu siktar på ett A och vill göra uppgiften lite mer avancerad kan du testa att justera flödet från pumpen genom att ändra spänningen över motorn. Du skulle även kunna testa hur högt upp man kan pumpa.

Kristina 41
Postad: 22 apr 2021 15:28

Jättebra tips för jag vill gärna behålla mitt A. Det blir lite roligare att jobba med också, nästan lite för lätt annars.

Svara Avbryt
Close