2 svar
91 visningar
tovaannieevelina är nöjd med hjälpen!
tovaannieevelina 2
Postad: 20 sep 2020

Svenska 3 - retorisk analys dispositio

Hej! Jag behöver hjälp att förstå en del av den retoriska analys jag ska göra på ett tal. Talet är "gender equality is you issue too" av Emma Watson. 

Delen av analysen som jag har svårt att förstå hur jag ska göra är följande:

Talets disposition

Utgå från delarna i dispositio ur den retoriska arbetsprocessen: Vilken funktion har talets olika delar? Vilken del i talet hör ihop med vilken del ur dispositio?

Jag förstår vilken funktion samtliga delar har och har beskrivit detta i min analys. Jag har även identifierat vilka delar som hör ihop med vilken del i talet. Det jag inte kan klura ut är hur jag förväntas att redovisa detta i min analys. 

Analysen ska framställas muntligt och får ha ett omfång på max 10 minuter. Med detta sagt är det omöjligt för mig att läsa upp de delar som tillhör respektive del. Har ni några förslag på hur jag kan gå till väga?

Jag har valt ut citat som jag ska ha med i min presentation. Tror ni att det räcker att jag tar ett "exempel" från varje del eller ska jag markera varje dels början och slut? 

Tacksam för svar. 

Jag antar att personerna du redovisar inför inte har läst talet innan. När man presenterar bör man i princip alltid undvika att rentav läsa från något, för annars tappar man lätt åhörarnas uppmärksamhet.

Det bästa vore nog att försöka berätta med egna ord hur talet är strukturerat, förslagsvis i kronologisk ordning. Du skulle kunna ta med några få (inte för långa) citat från talet, om det är något som tydligt visar vilken funktion en viss del av talet fyller. Du bör i alla fall undvika att bara slänga upp ett helt stycke med text på din PowerPoint, för annars tappar du åhörarna.

tovaannieevelina 2
Postad: 20 sep 2020

Vilken del i talet hör ihop med vilken del ur dispositio?

Det är just detta jag är fundersam över. Tror du att jag tydligt behöver markera varje stycke? Känner att det är lite otydlig fråga. Hade det varit en skriftlig uppgift hade jag enkelt kunnat t.ex. färgmarkera talets olika delar eller liknande... om det nu är denna tydlighet som efterfrågas. 

Annars var min plan att göra så som du skrivit, men är rädd att jag missar delen där jag ska visa vilken del som hör till vilken del ur dispositio.

Svara Avbryt
Close