1 svar
476 visningar
Fenixen56 är nöjd med hjälpen
Fenixen56 8
Postad: 31 maj 2023 14:45

Svenska 3 - Språkbruk & språkanvändning

Det är tre stycken frågor som jag har fått i uppgift att besvara i form av seminarium, men jag förstår ej frågorna. Uppskattar om någon skulle kunna förklara de till mig.

Frågorna lyder:

"Hur påverkas människors sätt att tala och skriva av språkbruk och språkanvändning?"
"Hur kan språk användas för att uttrycka maktförhållanden?"
"Hur kan du fortsätta din språkinlärning och utveckla språkliga strategier efter gymnasiet? "

Am_plugg 29
Postad: 8 jun 2023 18:26

Jag antar att du förstår vad språkbruk och språkanvändning är, det är så att människor har olika dialekter och olika sätt att använda språket, t.ex. anses felfri formell svenska med lite eller utan användning av slang överlägset och finare än t.ex. slangspråk, mycket svordomar såsom "orten svenska" vilket anses då underlägset. Det finns även formell och informell språk likaså finns det talspråk som är olikt språket vi använder när vi skriver. Dessa olika aspekter påverkar vårt sätt att tala och skriva eftersom det är samma språk men användningen av det kan skiljas. 

Så tänk dig: Borde du använda tal eller skriv språk när du skriver en skoluppgift? Ska du prata formellt eller informellt med din lärare eller vän? I olika situationer ändras språkbruket, så i en intervju skulle jag använda formellt språk medans med kollegorna pratar jag mer fritt. 

 

När det gäller maktförhållanden är vi tillbaka till det som anses vara överlägset och underlägset, en orten svensk kanske (utifrån stereotypen) inte förstår sig på svåra "lyxiga" ord som någon högutbildad från stan använder och kan göra ortsvensken generad och i en lägre position rent socialt. Det handlar även om tonen, val av ord, betoning av ord och hur vi förmedlar språket. 

Läs böcker är det tipset jag har för sista frågan. 

Svara Avbryt
Close