2 svar
111 visningar
Bs123 8
Postad: 6 nov 20:26

svenska Muntliga np

Hej!

Jag har en fråga inför muntliga nationella proven i svenska. Det står att man bedöms på hur man sammanfattar diskussionen och anpassar språket efter mottagre. Har någon några exempel på hur man sammanfattar en diskussion? Jag förstår heller inte riktigt hur man anpassar språket, förutom att exempelvis inte använda sig av svärord osv. 

3,14ngvinen_(rebus..) 63
Postad: 13 nov 00:15 Redigerad: 13 nov 00:16

Hej! 
Jag tolkar det som att du genom att anpassas  språket ska tala utifrån vem som lyssnar, är det din vän pratar du ju med ett annat ”språk” än ifall du skulle prata med statsministern tex. Du ska alltså tala så att de andra kan förstå vad du säger (men fortfarande med ett rimligt språk). Så uppfattar iallafall jag det. Att sammanfatta en diskussion handlar väl i grund och botten om att kunna ta in faktan som sägs, analysera den och bygga vidare på den, kanske att man även ska på något vis upprepa lite vad som sagts, tex. ”Okej, så man måste sluta slänga så mycket mat och inte åka flyg, vad kan man mer göra för att minska en miljöpåverkan?” Om det skulle vara vad ni diskuterar. 

hopps det hjälpte lite!  Lycka till!

sool. 6
Postad: 17 nov 00:28

Anpassa språket kan handla om att du kanske är i en grupp där du är bäst på svenska medan dina kamrater är lite sämre. Då kan du inte använda dig av begrepp som du vet att de andra inte förstår, för då får du ju förklara vad du menar. 

Anpassa språket till vem du är med, du ska prata på ett rimligt sätt så du gör dig förstådd.

Svara Avbryt
Close