2 svar
53 visningar
Novanilsson 10
Postad: 24 apr 11:18

Svordomar, vad tycker du om svordomar?

varför använder ungdomar så grova svordomar, jag är själv ungdom och många i min skola använder könsrelaterade svordomar. Såsom H*ra, j*vla f*tta, k*ksugare. De använder även hot som jag ska kn*lla din mamma.

Vad tycker ni om detta, tror ni det finns en anledning till att ungdomar använder grövre svordomar?

Jag tror att vuxna också svär, det är ganska naturligt, men då i sammanhang/sällskap där det är lämpligt, och inte riktigt sådär grovt. Det är viktigt att kunna skilja olika situationer och beteenden åt, men det inser man mer ju mer man har hunnit erfara (inte bara skola/hemma).

Men använder "alla" ungdomar så grova svärord? Det är inte min erfarenhet...

Jag är endast en lekman, men jag tror att en del av orsakerna, förutom situationsanpassning vilket Qetsiyah redan nämnt, är kultur och reaktioner. När det kommer till kultur brukade svordomar ofta att relatera till religion, vilket kanske är mindre relevant eftersom många unga inte tror på någon religion. För en icke-religiös person är "F*N OCKSÅ!" mest en svordom eftersom det känns kraftigt att säga, och den samhällsrelaterade aspekten som kommer med att svära. Tror man inte på satan betyder det ju ingenting.

Dessutom kanske det har gått lite inflation i de mer klassiska svordomarna? Det fungerar ju inte att svära med liknande, men vanliga ord. Jag kan ju inte byta ut "J*vla skit!" mot "Tävla i skit!", trots att det är nästan samma sak. En del av den orsaken är nog att ordet "tävla" används oftare i icke-svordomsrelaterade sammanhang. Allteftersom mer traditionella svordomar (helv*te, f*n, skit, j*vlar, etc.) används mer frikostigt inom kultur och i största allmänhet, kanske de tappar styrka? De ord som då kvarstår blir ord som äldre generationer är mindre bekväma med att använda. 

Detta leder även in på en annan möjlig orsak, vilket är reaktioner. Jag antar att du går i skolan, givet dina tidigare frågor, och tonåringar söker ofta reaktioner hos sin omgivning. Många könsord och liknande var mycket fula när dagens vuxna var unga, och än idag träffar jag ofta vuxna som ryggar tillbaka när någon använder ordet f*tta, även om sammanhanget inte är svordomsrelaterat. Att säga "j*vla f*tta" ger troligtvis fler reaktioner från de flesta vuxna än "j*vla skit". Att använda ett språk som vuxna inte använder är ett sätt som tonåringar skapar en starkare gemensam identitet (och det är ingenting unikt för tonåringar, utan görs i alla sociala grupper), vilket kan vara ett kraftigt verktyg för att skapa en plats i en värld där en ofta upplever att en inte passar in. 

Vad det gäller just ordet f*tta bör det även tilläggas att det börjar bli vanligare att använda orden k*k och f*tta i sex- och samlevnadsundervisning, eftersom k*k är mindre sterilt än "penis", och det saknas ett enkelt och heltäckande ord för hela det kvinnliga könsorganet (snippa fungerar, men det kan upplevas som ett barnsligt ord). Okej nu när jag skriver detta inser jag att det fattas ett enkelt och heltäckande ord för det manliga könsorganet också. Hmmm, varför finns det så många luckor i det svenska språket? 

Svara Avbryt
Close