2 svar
19 visningar
Eugenol 35
Postad: 19 jan 09:47

Syra i annan lösning än vatten (?)

Hej!

När man pratar om syror brukar definitionen utgå från att syran löses i vatten som därmed tar upp vätejoner och bildar oxoniumjoner. Finns det andra bra exempel på lösningar förutom vatten där syran reagerar på samma sätt? I alla exempel som jag ser utgås det från en vattenlösning för att definiera vad en sur lösning är. 

Från början var syra/bas ett sätt att sortera ämnen efter hur de reagerar med specifikt vatten. Sedan har man definierat om vad man menar med syra och bas, och enligt vissa definitioner är vattnet inte längre nödvändigt. Läs mer här.

mag1 8738
Postad: 19 jan 14:33

För vätskor/lösningsmedel som inte är vatten, men som teoretiskt kan protolyseras t.ex. metanol, brukar man istället beskriva ämnets pKa .

Den syra du tänker på, är nog ändå löst i vatten. Men löses en vattenfri syra i t.ex. metanol, kommer syran stå i jämvikt med metanolen för vilket ämne som kommer protoneras/protolyseras. Men utan vatten är det långt ifrån (lika) gynnsamt för vätejoner att byta plats mellan syran och metanol. Vattnet spelar en stor roll i att stabilisera de bildade jonerna, som uppstår när syran protolyseras och basen (metanol) tar upp en proton.

För ämnen som löses upp i andra lösningsmedel än vatten, kan ämnenas pKa värden bestämmas, men det är lite knepigt att göra rent praktiskt.

Svara Avbryt
Close